Nya systemet sätts in – tågbolag tar höjd för problem

Publicerad 2022-12-10

I morgon ska Trafikverket genomföra sitt planerade byte av it-system.

Nu tar flera av landets tågbolag höjd för allt som kan gå fel.

– Vi har planerat för det värsta, men hoppas på det bästa, säger Dan Olofsson, presstalesperson för SJ.

Under natten till söndag kommer Trafikverket införa sitt planerade byte av it-system. I nuläget är det oklart om, och i så fall hur, systembytet kommer påverka tågtrafiken i landet.

Flera av tågbolagen säger att tagit in extraresurser för att säkra upp söndagens trafik.

– Utöver de förberedelser vi gjort kopplade till det nya systemet har vi laddat upp med bland annat extrapersonal kopplat till stationerna och perrongerna. De ska kunna hjälpa resenärerna med information på plats, säger Rebecca Lundin, presstalesperson för MTR.

MTR har även tagit in extra bussar ifall det skulle bli strul med Mälartågens avgångar i morgon.

– Om vi däremot har större störningar kommer det påverka resenärerna. Det lättaste sättet att få information, förutom på plats, är att hålla koll i vår app eller vår hemsida, fortsätter Rebecca Lundin.

Tågbolagen rustar inför Trafikverkets byte av it-system.

Håll koll i appen och på upprop

SL, som ansvarar för pendeltågstrafiken i Stockholm, säger att de har en intensiv dialog med Trafikverket inför morgondagens systembyte.

– Vi har en beredskapsplan för hur vi ska kunna hantera det ifall det får konsekvenser för den trafik vi bedriver, säger Helene Jakobsson, presstalesperson för SL.

Hon hänvisar också till SL:s hemsida och app för aktuell information om trafikläget.

– Om man är ute i trafiken kan man också vara uppmärksam på upprop, säger hon.

Tagit in över hundra bussar

SJ, som tidigare kritiserat Trafikverkets tidpunkt för byte av system, säger att de tagit höjd för olika potentiella störningar under söndagen. Bland annat har de bokat upp över hundra bussar som kan sättas in ifall det blir problem i tågtrafiken.

– Vi har planerat för det värsta, men hoppas på det bästa. Vi har bokat upp bussar, tagit in extrapersonal på stationerna och även bemannat trafikledningen med extrapersonal, säger Dan Olofsson, presstalesperson för SJ.

I nuläget har de ingen prognos för hur det kan gå under morgondagen.

– Som resenär ska man tänka på att det kan förekomma störningar och det kan vara klokt att inte ha små marginaler. Det är ett stort systemskifte där det finns risker för störningar. Det behöver inte betyda att det finns störningar, men det finns absolut en risk för det, säger Dan Olofsson.

Liksom de andra bolagen hänvisar även han till SJ:s app och hemsida för löpande information om trafikläget.

Dan Olofsson, presstalesperson för SJ.

Extrapersonal sätts in – jobbar gratis

Trafikverkets byte av it-system har varit planerat en längre tid. I praktiken innebär bytet det att man går från ett manuellt planeringssystem till ett automatiskt sådant.

– Vi har tagit in extrapersonal och testkört systemet för att se vad som händer när man stoppar in olika typer av information. Vi har även tagit in bland annat trafikledningspersonal, it-tekniker och extrapersonal till telefonisystemet, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Trafikverket kommer också ha personal som jobbar vid flera stationer. De som kallas in jobbar frivilligt, och får alltså inte betalt.

– På de större stationerna kommer vi vara ute med med gula västar. Den personal som ställer upp på detta på sin fritid gör det frivilligt för att hjälpa resenärer. Vi ser inte ner på dem som inte gör det, säger Bengt Olsson.

Trippla system kan sättas in

Förhoppningen från Trafikverkets sida är att systembytet ska fungera utan större problem. Om det inte skulle göra det finns det andra system som kommer sättas in som back up, enligt Bengt Olsson.

– Vi har inte sett några konstiga avvikelser när vi testkört det. Men om det skulle falla har vi ett säkerhetssystem som kopplas in. Om det också faller har vi ett tredje som vi kan koppla in, säger han.

Han uppmanar också resenärer att planera för sin resa i förväg.

– Egentligen ska man inte göra något annat än i vanliga fall – inte minst i vintertid. Gå in på respektive tågbolags hemsida, titta på den information som finns där, ha koll på väderleken, fortsätter han.

Arkivbild på stillstående tåg vid Stockholms centralstation.

Följ ämnen i artikeln