Tågstrejken avblåst – parterna överens

Publicerad 2023-05-15

Intensiva förhandlingar i tågkonflikten har pågått under hela natten.

Parterna har nu nått en lösning och avblåser strejken, meddelar Seko.

– Självfallet löser denna uppgörelse inte alla problem, men det är ett steg framåt, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

Fackförbundet Seko och Almega tågföretagen har suttit vid förhandlingsbordet under hela natten och måndagsförmiddagen i medlingen kring tågpersonalens arbetsförhållanden.

Det var i början av maj som fackförbundet Seko larmade om strejk i konflikten som bland annat rörde schemafrågor, arbetstider och ensamarbete på persontåg.

Tre medlare utsågs – samtliga parter har varit mycket tystlåtna om hur förhandlingarna går de senaste veckorna.

Strax efter klockan 10 på måndagen meddelade Seko att man nu har kommit överens om ett nytt avtal.

Strejken är därmed avblåst.

”Hårt tryck i förhandlingarna”

Enligt Seko är uppgörelsen så pass bra att en strejk inte skulle leda till en bättre uppgörelse.

– Vi är glada över att vi genom att sätta ett hårt tryck i förhandlingarna med vårt varsel har lyckats nå en uppgörelse som är bra för våra medlemmar. Självfallet löser denna uppgörelse inte alla problem som finns i branschen, men det är ett steg framåt, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

Sekos avtalssekreterare säger att fackförbundet har fått igenom flera viktiga förbättringar för sina medlemmar.

– Exempelvis har vår motpart ställt krav på att våra medlemmar ska jobba tre av fyra helger i stället för varannan helg som idag. Vidare har vår motpart ställt krav som skulle öppna för mer osäkra anställningar, säger Ulrika Nilsson i pressmeddelandet.

I uppgörelsen har parterna kommit överens om bland annat löneökningar, reglering kring schemaändringar, frågor om ensamarbete, villkor för tågstäd och arbetstidsförkortning.

I frågan om ensamarbete har man inte kommit längre än att diskutera en arbetsgrupp i uppgörelsen, skriver Seko.

”Frågan är komplex och den har inte varit möjlig att reglera kollektivavtalsvägen. Dels är det ett politiskt beslut i Region Stockholm som ligger bakom att tågvärdarna ska försvinna trots att Socialdemokraterna lovade annat i valrörelsen. Vi tycker att det är bedrövligt att man lovar en sak men inte håller det när man kommit till makten”, skriver fackförbundet.

Följ ämnen i artikeln