Så planerade de statskuppen – ville skapa ny ordning i Tyskland

Publicerad 2022-12-08

Bland de gripna i den stora räden mot Reichsbürger-rörelsen finns en adelsman, en parlamentariker och en före detta fallskärmsjägare.

De misstänks ha haft ledande roller i statskuppsplanerna – som inspirerats av stormningen av Kapitolium i USA.

Fler gripanden är att vänta, enligt tyska myndigheter.

Minst 25 personer greps i en rikstäckande polisräd i Tyskland tidigt på onsdagsmorgonen.

Tillslag gjordes på 130 platser i elva av Tysklands sexton delstater, skriver public service-sajten Tagesschau.

En polishelikopter med en misstänkt anländer till den federala åklagarmyndigheten i Karlsruhe.

3 000 poliser deltog, bland dem den federala elitpolisstyrkan GSG 9. Razzian riktades mot delar av det högerextrema nätverket Reichsbürger.

Insatsen beskrivs som en av de största polisinsatserna mot extremister någonsin i landet.

Enligt riksåklagare Peter Frank kommer de 25 gripna personerna ställas inför häktningsåklagare och domare redan på torsdagen. Totalt ska ytterligare 27 personer vara aktuella i utredningen och fler kan komma att gripas enligt tyska myndigheter, rapporterar SR.

Planen: Störta styret och ta makten

Totalt utreds omkring 50 personer med kopplingar till Reichsbürger-nätverket för att ha planerat att störta det demokratiska styret i Tyskland.

Det ska handla om långtgående konkreta planer på en väpnad stormning av förbundsdagen och attentat mot elinfrastruktur för att åstadkomma ett ”inbördeskrigsliknande” tillstånd i landet, enligt tyska åklagare.

Planen ska ha varit att ta över det tyska parlamentets förbundsdagsbyggnad, Reichstag Building, med våld.

Den tyska riksåklagaren Peter Frank höll under onsdagseftermiddagen en pressträff med anledning av räden.

Enligt honom fanns konkreta planer för hur man skulle tränga in i parlamentet. Vapen hade anskaffats.

Planen var att man, efter att ha tagit över parlamentet, genom små militära enheter runt om i landet sedan genomföra statskuppen.

En av de gripna förs bort av polis.

Elitsoldater och adel

En av de gripna är den i Tyskland välkände adelsmannen prins Heinrich XIII Reuss, 71.

Han och en 69-årig före detta fallskärmsjägare pekas ut som ledargestalter i en grupp som planerat statskuppen, rapporterar Der Spiegel.

Planen ska ha varit att tillsätta prins Heinrich som Tysklands nye ledare.

Även en tidigare parlamentsledamot, Birgit Malsack-Winkemann, 58, är gripen.

Hon tillhörde det högernationalistiska Alternativ för Tyskland (AFD) mellan 2017 och 2021 och misstänks ha haft en tongivande roll i planeringen av statskuppen. Enligt uppgifter var hon planerad att bli gruppens justitieminister, rapporterar bland andra BBC.

Poliser vid en genomsökt fastighet i Frankfurt på onsdagsförmiddagen.

Bland de gripna finns också ett gäng elitsoldater. Vissa av dem med bakgrund i specialstyrkan Kommando Spezialkräfte (KSK) – något som enligt utredarna gör dem extra farliga.

Även en nuvarande tjänstgörande specialförbandssoldat i Bundeswehrs Special Forces Command (KSK) samt flera Bundeswehr-reservister ska finnas bland de misstänkta, rapporterar Deutsche Welle.

Radikal inspiration

Enligt Der Spiegel började förberedelserna för stadskuppen redan i november förra året. Gruppen ska ha planerat för ”Dagen X” – då de skulle ta sig in i det tyska parlamentet för att gripa tyska politiker.

Enligt docent Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, ser tydliga paralleller till stormningen av Kapitolium i USA den 6 januari 2021.

– Det är anmärkningsvärt att vi i två så pass stabila demokratier inom loppet av två år har två planerade och delvis påbörjade statskupper som drivs av de här idéerna, säger han till TT.

Myndigheter i Tyskland har länge varnat för att högerextremister utgör det största hotet mot den inre säkerheten i landet.

Kapitolium i Washington stormades av extrema Trump-anhängare  den 6 januari 2021.

Fler kan komma att gripas

Enligt uppgifter ska en av de gripna vara rysk medborgare. Enligt SR ska han ha haft i uppdrag att skaffa kontakter inom den ryska regeringen och på så sätt få till en förhandling om en ny stat som bygger på det Tyska riket.

Det finns dock inget som tyder på att Ryssland ska ha visat intresse för något sådant, enligt AFP.