Ensamkommande placerade i misstänkta IS-familjer

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

NYHETER

Flera ensamkommande barn har placerats i jourhem där familjemedlemmar har kopplingar till IS, visar en granskning av Ekot.

Bland annat misstänks familjemedlemmar ha rest till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen.

– Det var katastrof, säger ett av barnen.

Under hösten 2015 har flera ensamkommande barn placerats i familjer som har kopplingar till IS. Det visar en granskning gjort av Ekot och P1-programmet Tendens.

Det handlar bland annat om fyra ensamkommande barn som placerats i jourhem i Vivalla i Örebro, där medlemmar i jourfamiljen misstänks ha rest till Syrien för att ansluta sig till IS.

– Det var katastrof, berättar en ensamkommande pojke för radiokanalen.

”De blir galna och man blir rädd”

Han placerades i en jourhemsfamilj 2015 där en av sönerna misstänks ha anslutit sig till IS. Dessutom var en annan son i familjen dömd för två fall av misshandel.

– Han tar kniv till sin syster. Mamman har också mycket problem med mig. Alla i familjen hade problem. De blir galna och man blir rädd, säger pojken till Ekot.

Täby placerade flyktingbarn hos IS-familj

Enligt granskningen är det andra kommuner som köpt boendeplatser hos familjerna i Örebro eftersom de inte lyckats hitta boende för barnen i den egna kommunen.

I det här fallet var det Täby kommun, en av Sveriges mest välbärgade kommuner, som bestämt familjen i Örebro.

– Det är ju helt klart att om och när sådant inträffar så måste ju kommunen ha brustit i sin utvärdering av familjehemmet helt enkelt, säger Claes Lagergren, socialchef på Täby kommun, till Ekot.

LÄS OCKSÅ:

FAKTA: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna i Sverige

Publicerad: