Efter 300 år med civilisation är nu Barbuda ödelagt

Publicerad 2017-09-17

Den karibiska ön Barbuda träffades först av orkanen Irma, bilder vittnar nu om en helt öde ö med raserade byggnader.

Drygt 1 800 invånare har evakuerades från paradisön efter orkanen.

– För första gången på 300 år så finns det inte en enda levande person på ön Barbuda, säger Ronald Sanders, ambassadör på Antigua och Barbuda till Public Radio International.

95 procent av öns byggnader har förstörts.

– Förstörelsen är total. För första gången på 300 år så finns det inte en enda levande person på ön Barbuda. En civilisation som existerat på ön i 300 år har förintats, säger Ronald Sanders, ambassadör på Antigua och Barbuda till Public Radio International.

Orkanen var 600 kilometer bred när den nådde Barbuda som bara är 62 kvadratkilometer.

– Det var ett stort monster. Ön och människorna på ön hade absolut inte en chans, säger han till radiostationen.

Kommer ta tid att bygga upp

Befolkningen evakuerades till grannön Antigua, som inte drabbades lika hårt av orkanen.

– De flesta evakuerades till skyddsrum på Antigua. Vi har försökt göra bostäder så humana som möjligt utefter förutsättningarna. Som tur är så hade vi planerat i god tid innan orkanen och fått förnödenheter från Miami och USA innan orkanen nådde fram, säger Ronald Sanders.

Men även om Barbudaborna är i säkerhet så är situationen pressad.

– Situationen är oacceptabel och dyr. Men vi kommer vara tvungna att ha det så här ett tag eftersom Barbuda inte kommer återställas snabbt. När det byggs upp så måste byggnaderna vara säkrade för orkaner. Det kommer ta ett tag. Det finns ingen elektricitet eller något drickbart vatten längre, det finns ingen struktur kvar.

Vädjar om hjälp

Kostnaderna för att återställa Barbuda är uppskattat till 200 miljoner dollar, ungefär 1,6 miljarder svenska kronor. Det är pengar som inte finns, menar Sanders.

– Vi har förklarat nödläge i Barbuda efter att ön är obeboelig på grund av katastrofen. Våra egna resurser räcker inte till. BNP i Antigua är 1 miljard dollar per år. Vi har inte råd själva, detta är inte bara en katastrof, det är en humanitär kris. Vi hoppas att internationella samfundet kommer till vår undsättning, inte för att vi ber om något vi vill ha, utan för att vi ber om något som vi behöver, säger Sanders och vill även att världssamfundet står upp mot klimatförändringarna.

– Klimatförändringarna är här för att stanna och vi vet att det beror på att rika länder missbrukat systemet. Vi däremot som bidrar med 0,0 procent av förorening är världens största offer.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln