Stjärnskottet gifte sig med sin lärare – blev president på rekordtid

Uppdaterad 2017-05-08 | Publicerad 2017-05-07

Emmanuel Macron är den yngste franske presidenten någonsin och historien om hans väg till makten liknar ingen annans.

39-åringen är gift med sin dramalärare från skolan och gjorde karriär på rekordtid.

– Han är som en katt, du kan kasta ut honom genom ett fönster och på något sätt landar han alltid på fötterna, säger Macrons mentor och rådgivare Alain Minc till BBC.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I april i fjol samlades några hundra personer på ett möte norr om Paris. Emmanuel Macron, 39, minister i Hollandes regering, skulle hålla tal. Merparten av de inbjudna gästerna var talarens vänner och familjemedlemmar.

– Det kändes lite som ett bröllop. Ett litet rum, känslor och tal, sa en av deltagarna i efterhand.

Men det var inget bröllop - i stället var det vid det här tillfället den politiska rörelsen ”En Marche!” - ”Framåt!” – föddes.

Snabbaste politiska karriären

Efter att ha talat i ungefär en timme om Frankrikes industri och sysselsättning meddelade Macron att han skulle lansera den nya politiska rörelsen.

Under mötet förekom inga fanfarer, inget flaggviftande och nästan inga journalister var på plats. Men trots den anonyma lanseringen är nu Macron, mindre än ett år senare, Frankrikes nye president – den yngste någonsin.

Det är den snabbaste politiska karriären någonsin i Frankrike i modern tid.

– På några månader utvecklades han från barn till tonåring och från tonåring till vuxen. Jag har känt honom i 15 år och jag är fortfarande överraskad hur fort han lär sig de politiska spelreglerna, säger Macrons mentor och rådgivare Alain Minc till BBC.

Men politik var aldrig någon självklarhet för Macron. När han gick i skolan i Amiens ville han bli författare.

– Han har alltid varit lite annorlunda, när de flesta kollade på tv så läste han bara böcker, minns en gammal klasskamrat.

Brigitte Trogneux ger sin make en kyss efter att han vunnit första omgången av presidentvalet

Gifte sig med lärarinnan

En som verkligen uppskattade eleven Macron var hans lärarinna Brigitte Trogneux.

– Han var inte som de andra, sa hon i en dokumentär om Macron som sändes på fransk tv i fjol.

Brigitte Trogneux blev förälskad i sin elev.

Hon var 24 år äldre än Macron, gift och mamma till tre barn.

Det blev förstås skandal och den unge Macron skickades till Paris, för att gå klart gymnasiet där.

Men kärleken höll i sig.

Lärarinnan skiljde sig från sin make och gifte sig med sin tidigare elev 2007.

Till en början undvek paret att synas offentligt men efter lanseringen av ”En Marche!” blev det omöjligt. Paret har synts i flera offentliga sammanhang och poserat på åtskilliga tidningsomslag, bland annat på omslaget till Paris-Match där de går tillsammans på stranden.

I dag är hon sin makes högra hand.

Efter mötet i april 2016 blev Macron hånad av etablissemanget. Lejonparten ansåg att han inte skulle ha någon chans och få svårt att locka till sig sympatisörer. En antagonist kommenterade ”En Marche!” genom att publicera låten ”I walk alone” på sociala medier.

Våg av rykten och förtal

Men kritikerna hade fel. Macron stod inte ensam utan lyckades rekordsnabbt locka till sig följare.

På ett år har han vänt upp och ned på fransk politik, både med sina okonventionella metoder och sitt nya parti.

Han vill varken gå till vänster eller till höger – och har därmed kunnat samla röster från alla håll.

Macron och hans nya parti har hittills varit förskonade från skandaler - och har i och med segern i dag också lyckats överleva den våg av illasinnade rykten och förtal som kantat hans väg till presidentposten, inte minst den massiva hackerattacken i fredags.

Sent i fredagskväll, i de sista skälvande timmarna av valrörelsen, las tusentals interna e-postmeddelanden och andra dokument från Macrons kampanjstab ut på nätet av okända personer.

Tidigare har organisationen varit utsatt för dataintrångsförsök med kopplingar till Ryssland, enligt internetsäkerhetsföretaget Trend Micro.

Tvingades dementera

I torsdags, efter tv-debatten med Marine Le Pen tvingades Macron gå ut och intyga att han inte har ägnat sig åt skatteflykt - och inte har några undangömda penningar i något skatteparadis.

Frankrike tror på Emmanuel Macron.

Nu är det hans tur att leva upp till förtroendet, som Franrikes nye president - landets yngste statschef sedan Napoleon Bonaparte

Det är hit Macron har velat hela tiden.

Även om ingen annan förstått det förrän nu.

Macrons mentor Alain Minc minns ett samtal han hade med presidentkandidaten, när de precis lärt känna varandra för omkring 15 år sedan.

– Jag frågade honom: ”Vad kommer du göra om 20 år?” Macron svarade: ”Jag kommer vara president”.