Trump: USA lämnar Parisavtalet – men öppnar för nya förhandlingar

EU-ledarna: Avtalet kan inte omförhandlas

Uppdaterad 2017-06-02 | Publicerad 2017-06-01

USA lämnar Parisavtalet – för att skydda USA:s medborgare.

Det meddelade president Trump på en pressträff på torsdagen.

Samtidigt sa Trump att USA kommer påbörja förhandlingar för att nå ett nytt, mer fördelaktigt avtal – något som flera EU-ledare säger nej till.

”Avtalet från 2015 är ”oåterkalleligt och kan inte omförhandlas”.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Rykten om att Trump skulle ta USA ur Parisavtalet kom redan på onsdagen men på torsdagskvällen meddelade presidenten själv sitt beslut på en presskonferens.

– För att uppfylla min plikt att skydda USA:s medborgare kommer USA att lämna Parisvtalet. Vårt uttåg ur avtalet representerar en bekräftelse av vår självständighet.

Samtidigt förklarade Trump att USA nu kommer påbörja förhandlingar för att nå ett nytt avtal som är mer fördelaktigt för landet, som även Demokraterna kommer få delta i.

– Vi drar oss ur, men ska förhandla för att se om vi kan få ett avtal som är rättvist, sa Trump, men tillade att det inte är hela världen om det inte går.

EU: ”Avtalet är oåterkalleligt”

Flera EU-ledare svarade dock snabbt och sa att detta inte var möjligt, då avtalet från 2015 är ”oåterkalleligt och kan inte omförhandlas” uppger Reuters.

Under talet tryckte Trump på att Kina och Indien gynnas av Parisavtalet, medan USA missgynnas – inte minst när det gäller att bygga kolkraftverk.

– Vi kan inte bygga kraftverken, men de kan det, sa Trump som under valrörelsen lovade att bevara och skapa fler jobb inom just kolindustrin.

– Jag valdes för att representera invånarna i Pittsburgh, inte invånarna i Paris, sa Trump, och syftade på Pittsburgh som en stålstad som förlorat många jobb på grund av globaliseringen.

”Kan inte godkänna ett dåligt avtal”

Även de ekonomiska följderna, och att Parisavtalet oönskade miljöeffekter nämndes.

–Fast jag bryr mig mycket om miljön, så kan jag inte godkänna ett avtal som straffar USA. Realiteten av att dra sig ur är i Amerikas intresse, och kommer inte att betyda så mycket för miljön, säger Trump och lovade att USA kommer att ha världens renaste vatten och luft.

Obama: Trump förkastar framtiden

Beslutet att lämna avtalet har kritiserats av miljöorganisationer, politiker och företagsledare, som vädjat offentligt att presidenten ska stanna kvar.

En som snabbt kritiserade Trumps beslut var förre presidenten Barack Obama, som själv slöt avtalet i december 2015.

”Med återkallandet av klimatavtalet går Trumpadministrationen nu med i den skara av en handfull länder som ”förkastar framtiden”.

Stefan Henningsson, klimatexpert på Världsnaturfonden säger till TT att Trump och hans administration påvisar ett djupt oansvar när de nu upphäver det avtal som USA själv har varit med och förhandlat fram.

– Han isolerar sig ännu mer och går emot andra världsledare.

Raderar ut Obamas miljöpolitik

Även Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, säger till TT att beslutet är ett svek mot en ödesfråga för världen och där USA behövs.

– Med detta tar USA definitivt ett mycket problematiskt steg bakåt när man i stället borde kliva fram och driva på för en grön omställning.

Enligt henne ser Trump även bara till kortsiktiga aspekter för delar av ekonomin och inte hur klimatförändringar påverkar även amerikaner.

– När man hör Trump tala om dessa frågor framstår han som faktafientlig eftersom han förnekar en mängd saker som klimatforskare runt om i världen står bakom, och han gör klimatet till något som är förhandlingsbart i relation till ekonomin, säger Stranne till TT.

EU och Kina beredda att ta ansvar

Trump har tidigare kallat den globala uppvärmningen för en ”bluff”, och både klimatexperter och regeringar har varnat för långtgående konsekvenser om ett så stort land som USA väljer att lämna avtalet.

Samtidigt konstaterar flera experter att USA är den part som förlorar mest på att lämna Parisavtalet, och att andra länder nu kommer att kliva fram.

På onsdagen meddelade en EU-tjänsteman till nyhetsbyrån AP att både EU och Kina kommer fortsätta att ge sitt ovillkorliga stöd till Parisavtalet, och att parterna kommer att diskutera avtalet i Bryssel under fredagen.

Kan ta flera år att lämna

Det är dock oklart hur snabbt USA skulle kunna gå ur Parisavtalet.

Till SVT säger Björn-Ola Linnér, professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning på Linköpings universitet, att man kan lämna det tidigast fyra år efter att det ratificerades. Men andra källor uppger att om USA väljer att lämna hela FN:s klimatkonvention så kan de vara ur avtalet på bara ett år.