Bonden Anette talade ut om haten – telefonterroriserad hela natten

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:

Mjölkbonden Anette berättade i tv om hur svenska lantbrukare drabbas av hat och hot på både sociala medier och i verkligheten.

Då eskalerade hoten mot henne.

– De sa att jag skulle byta ut offerkoftan till en skyddsväst, säger hon.

Efter att Anette som driver en ekomjölkgård deltagit i tv-programmen Opinion Live och Brottsjournalen, utsattes hon och maken Jacob för upprepade telefonsamtal mitt i natten, vilket bland annat ATL skrivit om.

– Det var personer som ringde och sa att jag inte skulle stå och ljuga i tv och kallade mig djurplågare, samtidigt som Brottsjournalen stod på i bakgrunden, säger Anette till Aftonbladet.

Förutom anonyma telefonsamtal lämnades även meddelanden på telefonsvararen.

– De sa att de kommer fortsätta ringa och trakassera mig så länge jag fortsätter med mitt djurplågeri och att jag borde byta ut min offerkofta till en skyddsväst, säger hon.

Anette driver en ekomjölkgård och har fått ta emot mycket hot och hat.
Foto: PRIVAT
Anette driver en ekomjölkgård och har fått ta emot mycket hot och hat.

Fyra av tio lantbrukare utsatta

I Brottsjournalen berättar Anette, som ansvarar för 130 mjölkdjur, att trakasserierna mot henne började för två år sedan efter att hon skrivit ett inlägg på Facebook om djurslakt.

– Det inlägget fick 300 kommentarer fyllda av hot och hat, säger hon i programmet.

Sedan dess har Anette, som varit en flitig debattör och skrivit flera debattartiklar, fått utstå en hatstorm på sociala medier.

– Där är det mer direkta hot som ”skjut henne bara” eller ”du ska inte känna dig säker”.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, utsattes fyra av tio lantbrukare under förra året för någon form av hot, stöld och vandalism. Riksförbundet kräver nu en lagändring som gör det enklare att lagföra aktivister som begår brott.

Hotade med ballonger på skolgård

Även en granskning av Göteborgs–Posten visar att över 200 dåd utförts mot lantbrukare de senaste tre åren och att det rör sig om brandattentat, intrång i bostäder, skadegörelse, telefonterror, misshandel och grova mordhot – i flera fall riktade mot barn.

Bland annat möttes en 8-årig flicka efter jullovet av ballonger, utplacerade över hela skolgården, med budskapet att hennes pappa var en mördare. Samtidigt fick resten av familjen meddelanden med beskrivningar av hur de och barnen skulle dödas.

Samtidigt som Anette säger att hoten mot henne är väldigt otäcka är de inte värre än det som hennes kollegor i framför allt södra Sverige har utsatts för.

– Där är det ju mer fysisk aktivism i form av intrång och misshandel. Samtidigt är det ju inte alla svenska lantbrukare som blir hotade men det ökar och rädslan att bli utsatt är stor.

Kommer inte sluta

Anette, som kommer att polisanmäla hoten, poängterar dock att hon inte kommer att upphöra med sin verksamhet.

– Detta gör mig bara ännu mer arg och mer bestämd att jag måste fortsätta. Jag tycker det är jättebra med olika åsikter men det får inte övergå till hot och våld för att få andra att tycka lika. Samtidigt måste det få konsekvenser av att man kallar människor för mördare.

Trots obehaget berättar Anette att stödet och uppbackningen utifrån har varit enormt.

– Folk har hört av sig och sagt att de är tacksamma över att jag lyfter den här frågan. Det gör att jag känner att jag måste fortsätta, både för min egen men också för andras skull, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE