Svenska fiket i Sydney hyllas: ”Fantastiskt”

Skänker delar av sina intäkter till brändernas offer

Publicerad 2020-01-09

Svenskt fika blir en hjälp i den australiska brandkrisen.

Kvinnorna bakom Fika Swedish Kitchen i Sydney väljer nu att skänka delar av sina intäkter till välgörenhet och hjälpa evakuerade familjer.

– Det är kul att kunna vara stolt svensk och faktiskt hjälpa till, säger Linda Stanes, 34, en av ägarna.

I stadsområdet Manly, en halvtimmes färjetur norrut från Sydneys berömda operahus, är svenskt fika numera ett vanligt inslag. Sedan sex år tillbaka driver svenskarna Diana Chirilas, Sophie Curl och Linda Stanes populära Fika Swedish Kitchen, där kanelbullar, svenskt bryggkaffe och kaviarmackor står på menyn.

Men årets sommarsäsong har hittills en bitter eftersmak. Den pågående brandkrisen är på allas läppar. Och de svenska ägarna, som alla bott i Australien i över tio år, märker av en tydlig skillnad mot hur det brukar vara.

– Det är inte samma sommarhärliga känsla. Det här molntäcket som ligger över oss ligger även över människorna. Så här mycket rök har det aldrig varit i Sydney. Det har verkligen gått över alla gränser, säger Diana Chirilas, 31. 

– Jag tror att många är ledsna och de vet nog inte vad ska göra med sina känslor. Detta är ju vad alla besökare pratar om. De känner sig hjälplösa och det är ganska förkrossande, säger Sophie Curl, 33.

Alla tre har vänner och bekanta som är direkt drabbade av bränderna. Fikets kock och barista tvingades evakueras från sina hem för bara några dagar sedan.

Även om de inte själva är i riskzonen har kvinnorna bakom fiket bestämt sig för att hjälpa till i den mån de kan. De donerade alla vinster från tisdagens försäljning till välgörande ändamål. Totalt blev det 2 150 australiensiska dollar (cirka 14 000 kronor) som nu oavkortat går till drabbade familjer, brandpersonal och räddningsarbetet av vilda djur via organisationerna Röda Korset, New South Wales Rural Fire Service och Wires Wildlife Rescue. 

– Det känns helt fantastiskt. På så sätt kan vi hjälpa både människor och djur, säger Sophie Curl.

Hur reagerar lokalborna på ert initiativ?

– Alla var väldigt tacksamma och en kvinna började faktiskt gråta här inne. Vi känner att det är viktigt att alla i samhället kommer samman. Många bäckar små, och vi hoppas att det här kan få effekt, säger Diana Chirilas.

Ska sälja koppar

Kaféets bidrag slutar inte där. Framöver kommer de att börja sälja sina egendesignade “Fika break”, handgjorda koppar som tillverkas av en norsk keramiker i närområdet, där vinsten går till samma välgörande ändamål. Dessutom ska de, i samarbete med andra lokala näringsidkare, hjälpa evakuerade familjer som tillfälligt bor i Manly genom att dela ut matkuponger till dem.

– När ett litet kafé som detta hjälper till sänder det ut en signal till större företag om att de också borde vakna, säger Tate Wildash, 20, boende i Manly.

Hon besöker ofta kaféet för att njuta av svenskt fika – i synnerhet vaniljbullarna – och hon är rörd över svenskarnas initiativ.

– Jag menar, de här kvinnorna kommer inte ens från Australien och de behöver egentligen inte hjälpa till. Men det visar hur vi alla håller ihop, oavsett var du kommer ifrån. Det är fantastiskt att se.

För de tre ägarna är bidraget en självklarhet, eller en ”no brainer” som de själva säger. Snarare upplever de det som en lyx att faktiskt kunna hjälpa det land som de alla kommit att älska.

– För andra företag är kanske vår siffra liten. Men för oss känns det jättestort, säger Sophie Curl.

– Det är kul att kunna vara stolt svensk och hjälpa till, tillägger Linda Stanes.

Vad är ert tips till andra svenskar som vill hjälpa till i denna kris?

– För svenskar som är här är det nog lite för farligt att hjälpa till på plats just nu om man saknar rätt utbildning. Längre fram kommer det nog nya sätt att hjälpa, till exempel med återuppbyggandet. Så det bästa man kan göra nu är att donera till alla listade hjälporganisationer och det kan man göra var man än är, säger Linda Stanes.

PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen