Lena, 46, om mordet: ”Stoppa neddragningar i förorten”

Publicerad 2019-07-17

Rånmordet på en 18-åring på Hjalmar Brantingsplatsen förvånar inte göteborgarna. De Aftonbladet pratat med ger en hopplös bild av situationen i centrum – där sysslolösa unga driver omkring på nätterna.

– Jag ser ett tydligt mönster i ökat våld och minskade resurser till förorterna. Om vi hela tiden ska ha skattesänkningar så blir det så här, säger Lena Kronér.

På Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg syns inga spår av nattens tragiska händelse då en 18-åring knivmördades i ett rån.

Det var en privatperson som larmade polisen efter knivskärningen och när räddningstjänsten kom till platsen fann man en svårt skadad man utanför McDonald's.

– De jobbade med honom när patrullen kom fram. Han var vid liv när de lastade honom i ambulansen. Han vårdades på sjukhus i några timmar men avled, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

18-åringens vän ska ha klarat sig utan allvarliga skador. Enligt Fuxborg var han chockad och uppriven men kunde hjälpa polisen att hitta de misstänkta gärningspersonerna.

– Han följde med oss i sökandet. Han kunde visa vilket håll de hade försvunnit och hade ett bra signalement, säger Fuxborg.

”Oerhört tragiskt”

Polisen Thomas Fuxborg anser att det som har hänt är oerhört tragiskt.

Tre personer, två män, 21 och 22 år gamla, och en 17-årig tonårstjej kunde gripas i en trappuppgång i bostadsområdet Kvillebäcken. De är nu anhållna för på sannolika skäl misstänkta för grovt rån och mord. Polisen fann även det misstänkta mordvapnet – en kniv – i närheten av en kiosk på Hjalmar Brantingsplatsen.

Rånbytet blev två mobiltelefoner och ett halsband.

– Det är oerhört tragiskt och känns så fruktansvärt onödigt, säger Thomas Fuxborg om rånet.

”Stoppa neddragningarna”

Han får medhåll av de flesta Aftonbladet pratar med i Göteborg. Men en uppgivenhet inför situationen i stan lyser också igenom.

– Det är ganska vanligt att nån dör. Det är tragiskt för det är unga personer, säger 26-årige Robin, som inte vill uppge sitt efternamn.

Han menar att det finns en relation mellan neddragningar i förorter och en ökning av brott och våld.

– Arbetsförmedlingen i Angered stänger ned. 140 arbetsförmedlingar ska stängas ned. Det leder inte till något bra, säger Robin.

Lena Kronér ska ta bussen från Halmar Brantingsplats med döttrarna Rebecka och Johanna Kronér. Hon menar att det finns ett samband mellan neddragningar på fritidsgårdar i förorter och ungdomsbrottslighet.

– Det fungerar inte att lägga ned fritidsgårdar och göra sig av med pedagoger. Plötsligt så står ungdomarna bara på ett torg och de har inga kanaler. Ungdomar måste ha vuxna förebilder, säger Lena Kronér.

Hon vågar inte vara i centrum själv på kvällarna. Det gör inte heller 70-åriga Gun Lorentzon som bott på Hisingen i hela sitt liv.

– Det är fruktansvärt. Förr var det ett mord om sommaren. Då var det sensation. Nu är det ett mord varje dag, säger hon.

Följ ämnen i artikeln