Erdogan: Har sagt nej till en EU-miljard euro

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-03-02

Migranter bakom en avspärrning nära den grekisk-turkiska gränsen i Kastanies.

Enligt Turkiets president Erdogan har EU erbjudit honom en extra miljard euro för att bistå landet i flyktingfrågan – och han har tackat nej. Erdogan kräver att Europa "tar sin del av bördan" när det gäller personer som flyr Syrien.

– Vi talar med dem. De säger till oss att vi kan skicka en miljard euro. Vem försöker ni lura? Vi vill inte ha dessa pengar, förklarade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på en presskonferens på måndagen.

Tidigare under dagen hade Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallat Turkiets agerande för "oacceptabelt" och EU:s vice kommissionsordföranden Margaritis Schinas låter hälsa att EU inte kan utpressas.

Reaktionerna är bland annat svar på att Erdogan i ett tv-tal sagt att "miljoner människor snart kommer att vara på väg mot Europa".

I fredags kom beskedet att Turkiet skulle öppna gränserna mot EU vilket omedelbart fick migranter att röra sig mot gränsen till Grekland.

– Efter att vi öppnade dörrarna har flera sagt "stäng dörrarna", fortsatte Erdogan i det tv-sända talet.

– Jag sa till dem "det är gjort, det är klart. Dörrarna är öppna nu, ni kommer att behöva ta er del av bördan".

"En invasion"

Erdogan konstaterade att hundratusentals redan korsat gränsen, och det kan enligt honom snart bli miljoner. Men enligt rapporter vid den grekiska gränsen handlar det om betydligt färre.

Fler än 10 000 människor har försökt ta landvägen över gränsen mellan Grekland och Turkiet. De har mötts av vakter som använt tårgas och sammandrabbningar har brutit ut mellan polis och migranter under helgen.

En syrisk medborgare, som försökt korsa gränsen från Turkiet till Grekland, avled i samband med att grekiska säkerhetsstyrkor stoppat människor som försökt komma in i landet, uppger två turkiska säkerhetskällor för Reuters.

Samtidigt kommer rapporter om att ett barn har mist livet efter att ett fartyg kapsejsat utanför den grekiska ön Lesbos.

Det kapsejsade fartyget hade eskorterats till Lesbos av ett turkiskt fartyg, uppger den grekiska kustbevakningen. 46 människor räddades och två barn fördes till sjukhus. Ett av dem miste livet.

En annan båt med runt 30 afghaner kom till Lesbos tidigt på morgonen och 32 andra räddades utanför Farmakonisi, en liten ö nära Turkiet, meddelar kustbevakningen.

– Det här är en invasion, säger utvecklingsminister Adonis Georgiadis till tv-kanalen Skai.

Turkiets beslut att öppna gränsen innebär att landet frångår det avtal där landet i utbyte mot miljardbistånd lovat att hindra flyktingar att ta sig till EU.

Över 3,6 miljoner syriska flyktingar befinner sig i Turkiet och ytterligare en miljon kan vara på väg dit med anledning av den senaste offensiven i Syrien som har pågått sedan i december.

Gränsvakter och utrustning

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer att besöka gränsområdet under tisdagen tillsammans med EU:s permanente rådsordförande Charles Michel. Hon säger vid en pressträff att EU prioriterar att hjälpa Bulgarien och Grekland och att arbete pågår med alla medlemsstater för att få fram gränsvakter och utrustning.

– Turkiet är i en väldigt svår situation när det gäller flyktingar från Syrien, men det vi ser nu kan inte vara lösningen.

EU för samtal med Turkiet och EU:s krishanteringsansvarige Janez Lenarcic planerar att åka till den turkiska staden Gaziantep senare i veckan, uppger Ursula von der Leyen.

EU-kommissionären Ylva Johansson säger att dialogen med Turkiet måste fortsätta.

– Det är rimligt att EU hjälper Turkiet med det stora ansvar som de har tagit och tar när det gäller flyktingsituationen. Det är det land i världen som har flest flyktingar, säger hon.