Drönare ska bekämpa gräshoppor i Östafrika

TT-Reuters

Publicerad 2020-02-11

FN ska testa drönare i kampen mot gräshoppsinvasionen som förvärrar hungerkrisen i delar av Östafrika.

Kenyanska företrädare ställer sig positiva till idén.

Hundratals miljoner glupska ökengräshoppor har den senaste tiden svept in över Etiopien, Somalia och Kenya. FN kallar det den värsta invasionen på ett kvarts århundrade och den berör även Uganda, Eritrea och Djibouti.

Spårar svärmarna

De drabbade länderna har redan flygbombat de enorma gräshoppssvärmarna med insektsmedel, men experter bedömer att deras härjningar är så omfattande att de lokala myndigheterna behöver hjälp. Därför ska FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO nu testa prototyper av smarta drönare, som kan spåra gräshoppssvärmar med särskilda sensorer och bespruta dem.

– Ingen har gjort det här med ökengräshoppor tidigare. Vi har därför ingen utprövad metod för att använda drönare för att bespruta ökengräshoppor, säger Keith Cressman vid FAO till Thomson Reuters Foundation.

Tiotusentals hektar

En utmaning är att ta reda på hur högt och snabbt gräshopporna flyger. Enligt expertis rör de sig upp till 15 mil på en dag. Dessutom kan en svärm – som kan vara 4–6 mil lång – på en dag äta lika mycket som 35 000 personer. Gräshopporna har redan förstört tiotusentals hektar med grödor.

Kenyanska företrädare anser att drönare kan spela en viktig roll, eftersom de bara har ett begränsat antal flygplan som kan användas för att stoppa gräshoppornas härjningar.

– Vi har inte använt drönare förut, men jag tror att det är värt att testa dem eftersom de kan vara till hjälp, säger David Mwangi vid Kenyas jordbruksdepartement.