Värmdö nekar sommargäster hemtjänst

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sommargäster på Värmdö får klara sig utan hemtjänst. Arkivbild.
Foto: Sören Andersson/TT
Sommargäster på Värmdö får klara sig utan hemtjänst. Arkivbild.

Sommargäster på Värmdö utanför Stockholm får klara sig utan hemtjänst. Kommunen har beslutat att neka vård- och omsorgstjänster för de som inte bor permanent i kommunen, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt kommunen belastas sjukvården redan nu av sjukfrånvaro och ett ökat vårdbehov med anledning av coronavirusets spridning. Därför är bedömningen att det inte finns möjligheter att tillgodose hemtjänst.

– Jag tror inte att vi kommer att kunna göra det på ett tag framöver. Så med det här beslutet vill vi ge klara besked, säger Anna Lipinska (KD), vård- och omsorgsnämndens ordförande, till DN.

Kommunen gjorde en hemställan till socialdepartementet den 15 april om att tillfälligt kunna reglera möjligheterna för undantag från vistelsekommunens ansvar i socialtjänstlagen.

För i en krissituation krävs enligt samma lag att kommunen i första hand använder resurser för att hantera de egna invånarna – en situation Lipinska menar att kommunen befinner sig i nu. Trots det uppger hon att kommunen inte har fått något gehör.

Under sommarhalvåret ökar befolkningen på Värmdö, öster om Stockholm, från 45 000 invånare till runt 100 000. Värmdö kommun uppger att ett hundratal sommargäster påverkas av beslutet om att dra in hemtjänsten för delårsboende.

Tidigare har ett antal kommuner i västra Sverige – Sotenäs, Orust och Uddevalla – beslutat att inte heller de ska erbjuda vård och omsorg till personer som inte bor där permanent.

Publicerad:

LÄS VIDARE