Här går Åkesson till frontalangrepp mot KD: ”Då kan man ångra sin röst”

Av: Klas Widestrand

Publicerad:
Uppdaterad:

I en ny video uppmanar SD-ledaren väljare som förtidsröstat på Kristdemokraterna i EU-valet att ändra sig – och i stället lägga rösten på SD.

Den offensiva uppmaningen är ett sätt för partiet att skifta fokus i debatten, menar en expert.

– Jag tror att den senaste veckans rabalder inom SD spelar in, säger Orla Vigsjö, professor medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Den nya videon publicerades på Facebook på lördagseftermiddagen. I klippet sitter Jimmie Åkesson i en bil och talar direkt till potentiella väljare.

– Har ni röstat på Kristdemokraterna för att ni fått för er att de är tuffa i invandringspolitiken, då kan man ångra sin röst i morgon, säger SD-ledaren.

Ovanligt i Sverige

Den här sortens negativt kampanjande – där partier och politiker lägger större vikt vid sina politiska motståndares fel och brister snarare än på egna idéer – är relativt ovanligt i Sverige, enligt Orla Vigsjö.

– Det här är betydligt vanligare i andra länder som exempelvis England. Där har man majoritetsval i enmansvalkretsar och då gäller det att gå hårt ut på ett annat sätt. I Sverige har vi inte riktigt sett det, här är vi generellt inte så positivt inställda till de som är för aggressiva mot andra, säger han.

1 av 2 | Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

I måndags avslöjade Expressen att Sverigedemokraternas toppnamn Peter Lundgren tafsat på en kvinnlig partikamrat. Avslöjandet skapade stor turbulens, något som sannolikt haft betydelse för videopubliceringen.

– Jag tror att den senaste veckans rabalder inom SD spelar in, man vill avleda uppmärksamheten från interna problem. I stället hoppas man få upp något annat på dagordningen.

Vill bilda block

Uppmaningen från Åkesson kommer i en tid där SD-ledaren vid flera tillfällen uttryckt en önskan om att bilda ett konservativt block med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Så sent som i december var Sverigedemokraterna med och röstade igenom M:s och KD:s gemensamma budget i riksdagen.

– Åkessons video kan bara ses som ett resultat av att KD har blivit starkare. Om de inte hade haft medvind i opinionsmätningarna skulle SD förmodligen tryckt på att båda partierna är nationalkonservativa och borde hålla samman. Men de vet att KD:s röster måste komma någonstans ifrån och då vill SD markera att det fortfarande är de som är originalet.

Tror inte det påverkar

Jimmie Åkesson själv tror inte att videon kommer ha någon inverkan på möjligheterna för M, SD och KD att gå samman politiskt.

”Det borde inte påverka alls. Men KD kommer att behöva släppa sina krav på ökad invandring om vi ska kunna regera landet tillsammans på längre sikt”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Kristdemokraterna vill inte uttala sig om videon.

– Vi kommenterar inte andra partiers kampanjer, säger presschefen Per Gudmundsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE