Här är Malmös nya sommargata

Publicerad 2020-05-03

Kärleksgatan, en gata med både butiker och caféer.

Tanken med sommargatorna i Malmö är att skapa mer plats för människor och möten mitt i city.

Detta gör man genom att erbjuda fler sittplatser, ha mer grönska och att uteserveringarna får vara mycket större på bekostnad av biltrafiken under april till oktober. 

2017 var Friisgatan först ut som sommargata och 2018 fick den sällskap av Claesgatan och Ängelholmsgatan. I år är nytillskottet Kärleksgatan, en gata med både butiker och caféer som löper mellan Södra förstadsgatan ner till Davidhallstorg. 

Vad innebär det att en gata i Malmö blir sommargata? 

– Det innebär att man kollar på trafiken och kanske gör gatan till en gågata så att det blir mer grönska och sittplatser och mindre trafik. De gående får första prioritet helt enkelt. Det är ett unikt jobb för varje gata eftersom alla ser olika ut, säger landskapsarkitekten Elin Karlsson som är Projektledare för sommargatorna i Malmö. 

Vem bestämmer vilken gata som ska bli en sommargata?

– Vi tar först in initiativ från verksamheter och vill då gärna att de ska komma från boende, fastighetsägare och verksamheter. Det är viktigt att verksamheterna är med på det eftersom de är en så stor del av sommargatorna. I år var det Kärleksgatan som visade intresse och då blev det den gatan, berättar Elin Karlsson. 

APLACE butikschef Linus Jaxin.

Fint för pengarna

Budgeten för att göra Kärleksgatan till sommargata i år låg på 250.000 kronor. För dessa pengar har man bland annat ställt upp trämoduler som man kan sitta på samt stora cylindrar med träd i. 

Agnes Ranelid är ägare av caféet Agge & Bönan, hon är positiv till att Kärleksgatan blivit sommargata även om hon hade önskat mer blommor och grönska, dock menar hon att sommargatan blivit hennes räddning i år. 

– Vi har glatt oss enormt över det här och jag har investerat i en större uteservering där det får plats cirka fyrtio gäster. Det har verkligen räddat mig i de här tiderna då alla vill sitta ute. Hade jag inte haft den stora uteserveringen tror jag att jag hade fått stänga första veckan efter Coronautbrottet, så sommargatan har räddat mig, säger Agnes Ranelid.

I grannlokalen huserar Boru Bowl Bar. Här har man valt att vänta med att investera i en stor uteservering. 

– Jag tycker det är superkul att Kärleksgatan är en sommargata så att det blir mer liv här i city. Dock har vi valt att avvakta med att investera i en större uteservering då det är rätt dyrt och det känns väldigt osäkert just nu med tanke på Corona. Det kanske blir en ”lock down” här i Sverige och då känns det dumt att vi ödslat pengar på en uteservering. Men vi får se, vi hoppas kunna bygga ut under maj ändå. Men först och främst vill vi följa de riktlinjer som finns och ta vårt ansvar, säger ägaren Hanna Meijer. 

Love Street Vintage.

Nöjda handlare

Även hos butikerna på gatan tycker man att det är positivt att Kärleksgatan blivit utvald som sommargata. Butikschefen Victor Sjöstedt på jeansbutiken Nudie hoppas att gatan kan bli lite mer som Friisgatan med fler uteserveringar, Sophie Wiking på Florista tycker det är supermysig med sommargatan även om hon påpekar att bilisterna fortfarande inte förstått att de inte ska köra där och Ilona Rönning på Love Street Vintage tycker att det är positivt med en sommargata men vet inte om det kommer gynna hennes butik.

– Många håller ju sig hemma just nu, så det är färre kunder för tillfället. Men vi får se om det här kan göra att det kommer hit fler folk, säger Ilona Rönning. 

På APLACE upplever butikschefen Linus Jaxin att det redan märkts av på kundflödet att gatan blivit sommargata.

– Jag upplever redan att det lönat sig att Kärleksgatan blivit en sommargata, folk strosar in här och handlar lite för att sedan ta en kaffe tvärs över gata. Fika och shopping är ju en bra kombination. 

– Det här har ju varit på tapeten i några år så det är bara positivt att det blev av. Jag hoppas att det växer till sig lite och blir som borta på Friisgatan där jag tycker att man lyckats väldigt bra. Jag hoppas också att kommunen ser att det kanske kan bli värt att ha fler sittplatser i form av de trämoduler som finns nu, säger Linus. 

Friisgatan

Ökande försäljning

På Friisgatan är uteserveringarna större och sittplatserna fler än på Kärleksgatan. Här upplever många av verksamheterna att försäljningen ökar under månaderna då gatan blir förvandlad till en sommargata. 

– Vi har ju större uteservering under den här tiden så jag upplever absolut att sommargatan gör att vår försäljning ökar, det har vi upplevt tidigare år i alla fall. Detta året vet vi ju inte hur det blir då vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer med färre platser och avstånd mellan borden, men jag hoppas att det blir lika bra som det brukar, säger Silvia Sulic på restaurangen CAIO.

Kan man se en ökning på besökare och försäljning på en sommargata?

– På den utvärdering som man gjorde 2017 såg man en ökning på Friisgatan. Det var en ökning av antalet gående och cyklister som besökte gatan och 9 av 10 ”besökare” såg att det var positivt med en sommargata, berättar landskapsarkitekten Elin Karlsson

Kan det bli aktuellt med fler sommargator i city för att rädda verksamheter i dessa tider?

– I år kommer det bara vara Kärleksgatan då det är ett väldigt stort arbete att genomföra en sommargata, så det får bli andra år, säger Elin Karlsson. 

Råger Carlsson, ”Rågers Antig & Design”.

Inte alla som är nöjda

Även om majoriteten är positiva över Kärleksgatan som sommargata 2020, är alla inte lika glada. 

Råger Carlsson har ägt sin antikaffär ”Rågers Antig & Design” i 25 år och hade förväntat sig mycket mer av sommargatan. 

– Det är ett stort skämt! Det är fruktansvärt fult och precis lika mycket trafik som vanligt. Det ser ju öde ut här så bilarna kör ju till och med snabbare än vanligt. 

– Det är dessutom knappt några uteserveringar knappt och fula ”öststatsbunkrar” med några växter i. Jag trodde det skulle vara fler sittplatser, blommor, streetfood, fruktstånd och kanske en kaffevagn. Men här är ju ingenting! Det finns absolut inget positivt med denna ”sommargata”, säger Råger Carlsson. 

Följ ämnen i artikeln