Anställd på SUS åtalas – stal patients plånbok

Publicerad 2020-05-06

Den sjukhusanställda är misstänkt för att ha spenderat över 100 000 kronor av mannens besparingar.

När mannen var inlagd på SUS i Malmö stals hans plånbok.

En sjukhusanställd åtalas nu för stölden – och för att dessutom ha shoppat för över 116 000 kronor på mannens kreditkort.

Det var i början av året som mannen var inlagd på Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö. Från det klädskåp där mannens kläder och tillhörigheter förvarades stals hans plånbok och pass.

I plånboken hade mannen ett bankkort och ett kreditkort. När mannen kontrollerade sina konton insåg han att ett stort antal köp hade gjorts med hans kort under två dagar i mitten av januari.

Köpte diskmaskin och möbler

Via övervakningsfilmer vid tidpunkten för flera av inköpen kunde polisen identifiera en kvinna som arbetar på SUS. Kvinnan har i förhör erkänt att hon ligger bakom bedrägerierna och spenderat över 116 000 kronor av mannens pengar på bland annat möbler, en diskmaskin, prylar och kläder till sin familj samt ett körkort.

Förutom bedrägeri åtalas kvinnan i Malmö tingsrätt för grov stöld. Ett brott hon förnekar. Istället hävdar kvinnan att hon hittat plånboken utanför sjukhuset och inte haft vetskap om att den tillhört en patient. När hon insåg hur mycket pengar som fanns på bank- och kreditkorten såg hon dock snabbt till att byta pinkod på korten och använda pengarna.

Kvinnan är misstänkt för att under en tvådagarsperiod ha gjort totalt 32 inköp med mannens kort.