Tom Hagen häktad misstänkt för mord på hustrun

Publicerad 2020-04-29

Miljardären Tom Hagen, 70, häktades i dag misstänkt för mord på sin fru.

Han misstänks också ha iscensatt en kidnappning för att vilseleda polisen.

Tingsrätten skriver i sitt beslut att det ”sannolikt varit flera personer involverade”.

I dag framträdde Tom Hagen i Nedre Romerike tingsrätt i Lilleström där det hölls häktningsförhandling.

Förhandlingen började klockan 12 och drygt sju timmar senare kom beskedet: Miljardären ska häktas i fyra veckor, misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru Anne-Elisabeth Hagen.

Advokat: ”Svag bevisning”

I sitt häktningsbeslut skriver tingsrätten att det är ”sannolikt att det har varit flera personer involverade”.

Det rapporterar VG.

Den norska tidningen rapporterar också att en del av bevisningen mot Hagen ska vara olika sms som polisen kunnat säkra. Det är dock oklart mellan vilka personer som meddelandena ska ha skickats.

Tom Hagen nekar till brott och via sin advokat Svein Holden uppgav han för norska medier att han var överraskad att han blivit gripen.

– Jag uppfattar bevisunderlaget som långt svagare än det intryck jag fick i medierna, sa advokat Svein Holden till VG efter häktningsförhandlingen.

Det var den 31 oktober 2018 som Tom Hagens hustru Anne-Elisabeth Hagen försvann. Några månader senare uppgav polisen att man misstänkte att hon kidnappats.

Lösensumma på nio miljoner

Man startade en utredning rörande människorov och det kom senare fram uppgifter om att någon skulle ha krävt Tom Hagen på en lösensumma.

I huset skulle det ha lämnats en lapp skriven på dålig norska där man krävde nio miljoner euro. Det rapporterade bland annat tidningen VG.

Om polisen kontaktades skulle Hagens fru dö, enligt uppgifterna.

Under sommaren 2019 uppgav den norska polisen att det var sannolikt att Anne-Elisabeth Hagen inte var vid liv.

Greps i tisdags

Allt eftersom tiden gått har polisen också mer och mer börjat intressera sig för Tom Hagen själv och i tisdags grep man miljardären, misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru.

Man uppgav samtidigt att kidnappningen skulle vara påhittad för att vilseleda polisens utredare.

– Polisen är av uppfattningen att det inte skett en kidnappning, och att det därför aldrig funnits en verklig förhandlingsmotpart. Polisen menar med andra ord att ärendet bär prägel av tydligt planlagd vilseledning, sa polisinspektör Tommy Brøske under en presskonferens efter gripandet i tisdags.

Tom Hagen ska nu sitta häktad i fyra veckor, enligt tingsrättens beslut.