Minst fem döda i sjukhusbrand i Ryssland

TT

Publicerad 2020-05-12

Branden på sjukhuset i ryska S:t Petersburg misstänks ha startat i en överhettad respirator.

20 patienter låg inkopplade i respiratorer när branden bröt ut på intensivvårdsavdelningen i ryska S:t Petersburg. Personalen hann bara koppla loss 15 av dem, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Fem människor har mist livet i en brand på ett sjukhus för coronasmittade i Rysslands näst största stad S:t Petersburg, uppger källor vid landets katastrofdepartement.

Enligt lokala myndigheter tros branden ha börjat med en kortslutning i en överhettad respirator.

– Respiratorerna är på bristningsgränsen. Enligt preliminära uppgifter uppstod överhettning och maskinen fattade eld, vilket orsakade branden, säger en källa till Interfax.

Hann inte

Enligt nyhetsbyrån uppger katastrofdepartementet att dödsoffren var intensivvårdspatienter som låg fastkopplade i respiratorer när branden bröt ut. Totalt vårdades 20 intensivpatienter på avdelningen. Personalen hann bara koppla loss 15 av dem.

Lokala åklagarmyndigheter uppger i stället att fyra av de omkomna vårdades på intensivavdelningen, medan dödsorsaken för den femte ännu är oklar.

Flera utredningar har sjösatts efter branden. Myndigheten Ryska undersökningskommittén, som rapporterar direkt till president Vladimir Putin, har inlett en granskning. Samtidigt har åklagarmyndigheterna i S:t Petersburg inlett en förundersökning om vållande till annans död, uppger Interfax.

Andra branden

Det är andra gången på kort tid en respirator misstänks ligga bakom en brand på ryska vårdinrättningar. I lördags dog en person i en brand på ett coronasjukhus i huvudstaden Moskva och även den gången var det en respirator som fattade eld, rapporterar Interfax.

Ryssland hade på tisdagen rapporterat drygt 232 000 bekräftade fall av smitta, inklusive strax över 2 100 dödsfall.

LÄS VIDARE