Studenten Jacob: ”Livet är fullt av besvikelser”

Uppdaterad 2020-05-03 | Publicerad 2020-05-02

Runt om i landet har tusentals studenter blivit besvikna över sitt inställda studentfirande.

Men 18-årige Jacob Nilsson sörjer inte.

– Man kan inte gå runt och tycka så synd om sig själv hela tiden, säger Jacob.

Jacob Nilsson är, olikt många andra studenter, inte särskilt besviken över ett inställt firande.

I juni tar Jacob Nilsson, 18, studenten från NTI-gymnasiet i Stockholm. Något han ser fram emot, men inte tycker är särskilt märkvärdigt.
– Min grundinställning till själva studentfirandet har alltid varit rätt negativ. Jag tycker att det är alldeles för kommersialiserat, säger Jacob Nilsson.

Många studenter sörjer årets inställda firanden i och med coronavirusets spridning. Men Jacob tycker att det är mer synd om riskgrupper och vårdpersonal, än om studenterna.

– Man får sätta det i proportion till det som sker i samhället. Man kan inte gå runt och tycka så synd om sig själv hela tiden, för livet är tyvärr fullt av besvikelser, säger han och lägger till:

– Visst det (studenten) sker en gång i livet, men det är också kris och folk dör, säger han.

”Folk tror att de är odödliga”

Det är få i Jacobs klass som håller med honom.

– Folk tror att de är odödliga, speciellt kanske de i min ålder. Men det är man inte. Man måste förstå någonstans att de inte ställer in studenten bara för att jävlas, säger han.

Jacob har själv inte varit delaktig i insamlingar till flak och liknande, men har flera i sin klass som spenderat tusentals kronor.

– Då förstår jag att det blir en extra stor besvikelse. Det är synd om de inte får tillbaka sina pengar.

Jacob kommer fira sin student tillsammans med sina föräldrar, i stället för den planerade mottagningen med släkt och vänner.

– Jag är också besviken för att saker ställs in, jag skulle ha besökt en kompis i Halmstad, som kanske betyder mer för mig än studenten. Det är bara att gilla läget.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen