Borlänge värst drabbat - 12 av 51 gamla på äldreboende dog

Publicerad 2020-05-02

12 av 51 äldre dog på Kungsljuset i Borlänge under tre veckor när kommunen hade högst överdödlighet i Sverige.

Sannolikt har de flesta på äldreboendet dött av covid-19, men de anhöriga får inga svar.

– Det är bedrövligt att vi fortfarande inte fått besked vad pappa dog av, säger Eva Evertsson.

Borlänge hade den högsta överdödligheten i landet 21 mars till 10 april, före Sundbyberg och Haninge, visar Aftonbladets beräkning.

Under de tre veckorna dog 91 personer i Borlänge. Samma period 2018 dog 23 personer och 2019 bara 20 personer, enligt Statistiska Centralbyrån.

Först när lokala media började skriva om att covid-19 förmodligen döda många på Borlänges äldreboenden, inledde kommunen en undersökning.

Förra torsdagen meddelade kommunalrådet Jan Bohman (S) att 26 av 46 gamla på äldreboenden eller med hemtjänst som hade dött i mars och april hade covid-19.

Men när Aftonbladet ringer runt bland anhöriga till döda på det hårdast drabbade äldreboendet, Kungsljuset, visar det sig att kommunen inte har hört av sig med besked om dödsorsaken till någon av dem. På äldreboendet med 51 platser dog tolv personer mellan 23 mars och 13 april.

Kungsljusets äldreboende i Borlänge är hårt drabbart av coronapandemin.

”Dog av ålderdom”

Anhöriga till tre av de döda säger att dödsorsaken inte var covid-19.

– Farmor dog av ålderdom, inte covid-19. Hon hade varit dålig väldigt länge och slutat äta, säger sondottern till en av de avlidna.

En enda av de tolv döda testades och fick smittan konstaterad. Dottern till den testade kvinnan säger:

– Mamma testades positivt på sjukhuset i Falun, där hon hamnade innan hon dog.

Dottern är inte förvånad över att smittan spred sig på kommunens äldreboenden:

– Flera i personalen jobbade på olika arbetsplatser, eftersom de inte hade heltid.

”Bedrövlig hantering”

Anhöriga till sju döda uppger för Aftonbladet att den avlidne troligen dött av covid-19, men att de inte fått något slutgiltigt besked om dödsorsaken.

– Kommunens hantering är bedrövlig. Beskeden om vilken skyddsutrustning som skulle gälla har vad jag förstår varierat från timme till timme. Personalen har gjort sitt bästa, men de borde ha fått mer hjälp och skydd, säger dottern till en avliden kvinna som hade flera covid-19-symtom.

– Jag hälsade på mamma precis innan hon dog. Mammas kontaktperson öppnade fönstret så vi kunde prata, då var kontaktpersonen helt oskyddad i mammas rum.

Sven-Gunnar Evertsson blev 91 år. Denna bild från 1996 stod på kistan vid begravningen på valborgsmässoafton.

Åsa Evertsson, dotter till Sven-Gunnar Evertsson som blev 91 år och dog 7 april, säger:

– Kommunen borde ha sett till att personalen hade full skyddsutrustning. Det har de fortfarande inte. Och de testade bara första fallet på Kungsljuset. De som insjuknade efter det testades aldrig. Det är bedrövligt att varken personal eller boende testats.

– Eftersom man kan vara smittad av covid-19 utan att ha några direkta symtom men ändå kan smitta andra, så är det jätteviktigt att personalen testas med jämna mellanrum så att de inte sprider runt smittan på boendet. Det är ju extremt viktigt när det gäller yrken där man arbetar med gamla och sköra människor

– Personal som varit utomlands satt inte i hemkarantän. De började jobba direkt när de kom tillbaka till Sverige. Det är sorgligt, säger Åsa Evertsson.

Systern Eva Evertsson är också upprörd:

– Jag pratade med en sköterska ett par veckor innan pappa blev sjuk. Då fanns ett coronafall på avdelningen bredvid, och jag ifrågasatte att personal skulle rotera mellan avdelningarna. Hon svarade att ”viss rotation på personal kommer det att vara”.

– Det är bedrövligt att vi fortfarande inte fått besked vad pappa dog av. Man brukar prata om ”bara en siffra i statistiken”. Men de som gått bort i covid-19 på boenden och i hemtjänsten har blivit degraderade till att inte ens vara en siffra i Folkhälsomyndighetens statistik, säger Eva Evertsson.

Richard Hellgren blev 86 år.

Carina Gyllenteg, dotter till Richard Hellgren som blev 86 år och dog 13 april, har inte heller fått besked om dödsorsaken. Hon säger:

– Pappa hanterades som coronapatient, jag fick sitta med skyddsutrustning när jag var hos honom. Han hade nyss blivit ensam, piggnat till och såg framåt.

Carina hyllar personalens engagemang, men är starkt kritisk till kommunens agerande:

– Jag är så förbannad och besviken på kommunen att de släppt in smittan. De borde ha stängt äldreboendena direkt, när de visste att smittan härjade i Sverige.

Anhöriga till en av de tolv döda vill inte prata med Aftonbladet.

Första gången Aftonbladet skrev om coronasituationen i Borlänge var den 24 april. Då ställde vi frågan till Anita Nordström (S), ordförande i omsorgsnämnden, vilket ansvar kommunen har för att så många dött på äldreboenden.

– Jag kan inte se att vi från politiskt håll kan göras direkt ansvariga. Vi ska följa de nationella riktlinjerna och de rekommendationer smittskyddsläkaren går ut med, svarade hon då.

Fotnot: SCB rapporterade först att 88 personer hade dött i Borlänge 21 mars till 10 april. En vecka senare justerades siffran upp till 91 döda.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln