Polisen: Läget under kontroll

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2020-03-26

Polisen har coronaläget under kontroll, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.

Coronasmittan har hittills inte drabbat polisen särskilt hårt.

– Läget är under kontroll. Det är ganska gott, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Han och justitieminister Morgan Johansson (S) informerade riksdagens justitieutskott om situationen i rättsväsendet.

Damberg påpekar att uppgifter om sjukfrånvaron hos polisen är sekretessbelagda, men säger:

– Det är något mer än normalt, men inte mycket mer.

Polisen klarar, enligt Damberg, sjukfrånvaron på ett bra sätt just nu, eftersom man har en minskad inströmning av ärenden.

– Man har något mindre att göra, för det är lugnare på stan, inte minst när det gäller internationella stöldligor och inbrott som gått ned ganska kraftigt tack vare stängningen av gränsen, säger inrikesministern.

Planer finns

Enligt Damberg finns beredskapsplaner för ett värre läge om många poliser måste stanna hemma på grund av sjukdom.

Justitieminister Morgan Johansson uppger att det ännu inte finns något bekräftat fall av corona inom kriminalvården. Han tror att det är tack vare att alla permissioner drogs in och icke nödvändiga besök stoppades i mitten av mars.

Johansson betonar vikten av att smittan inte kommer in i kriminalvården. Från och med denna vecka ska kriminalvården kunna testa alla intagna som visar symptom.

– Det här är ju viktigt för det handlar om slutna miljöer och vi har en ganska hög beläggning på både anstalter och häkten, säger justitieministern.

Gamla nämndemän

Från domstolarna rapporteras att många rättegångar ställs in. Johansson uppger att omkring 30 procent av alla huvudförhandlingar ställts in de senaste veckorna. Normalt är andelen 20 procent. Det beror framförallt på att vittnen, målsäganden eller andra parter sjukanmält sig, inte vill komma eller är över 70 år och tycker att det är bäst att stanna hemma, uppger justitieministern.

Enligt honom finns inga signaler om att det skulle saknas tjänstemän. Ungefär 30 procent av nämndemännen är över 70 år.

– Om de skulle vara ett problem med nämndemän i någon tingsrätt, finns enkelt sätt att hantera det på. Det är att be att få fler nämndemän utsedda av kommunen,

Inte orolig

TT: Du är inte orolig för läget i rättsväsendet?.

– Inte just nu, samtidigt måste man ta höjd för att det kan bli ett förvärrat läge, säger Johansson.

Regeringen har meddelat myndigheterna att den är beredd att ändra lagar eller förordningar snabbt om det skulle behövas.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är missnöjd med regeringens information om hur planerna för ett värre läge ser ut.

– Vi har inte fått någon information kopplat till ett läge, där polisen själv säger att uppåt hälften av alla poliser kan vara frånvarande och hur planeringen ser ut för det, säger Forssell.

– Vi har inte heller fått information om regeringen förbereder lagändringar eller budgetmässiga förändringar.