Kim Sirawan får nej till permission – trippelmördare får ja

Kriminalvården har haft 130 coronafall

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Knarkdömde Kim Eriksson Sirawan ville ha permission för en skogspromenad med munskydd – och fick nej.

Trippelmördaren Fouad Saleh ville ha permission för att äta hamburgare – och fick ja.

– Det är bedömningen av klientens behov som avgör, förklarar Ulf Mossberg vid Kriminalvården de skilda besluten.

Kriminalvården betecknar den nuvarande situationen med en pågående pandemi som extraordinär. För att begränsa smittspridningen ska varje statlig myndighet vidta åtgärder, enligt direktiv från regeringen..

Det har lett till hårdare restriktioner för landets intagna.

– Kriminalvården har jobbat aktivt med att hindra att smitta kommer in, säger Gustav Borg, pressekreterare. Och det har inneburit besöksbegränsningar och permissionsbegränsningar.

Sedan den 12 mars beviljas i stort sett inga permissioner alls om de inte är ”absolut nödvändiga”.

Nej till skogspromenad

En av många som nekats permission är Kim Eriksson Sirawan, 39, som dömdes till döden i Thailand för knarktillverkning för tio år sedan. Straffet omvandlades till livstid, som i sin tur omvandlats till 18 år. Sedan januari 2019 avtjänar han återstoden i Sverige, för närvarande vid anstalten Skänninge.

Han hade ansökt om att ”besöka natur och skog, långt från andra levande varelser”, enligt dokument Aftonbladet tagit del av. Han önskade här också att bära munskydd.

 Kim Eriksson Sirawan, 39, dömdes till döden i Thailand men avtjänar nu ett fängelsestraff i Sverige.
Foto: PETER WIXTRÖM
Kim Eriksson Sirawan, 39, dömdes till döden i Thailand men avtjänar nu ett fängelsestraff i Sverige.

Han motiverade sin ansökan med att han är i stort behov av en lång social återanpassning samt kontinuerliga permissioner för att motverka den institutionsskada han har. Det blev nej på ansökan. I avslagsbeslutet sägs:

”Med hänsyn till tillgängliga resurser och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det i dagsläget inte möjligt att genomföra den sökta permissionen på ett sätt som är säkert från smittskyddssynpunkt”.

Ja till att äta hamburgare

Samma dag, den 18 juli, fattade anstalten Hall ett motsatt beslut gällande en av sina intagna, livstidsdömde trippelmördaren Fouad Saleh, 24.

Han hade sökt permission för att bland annat äta hamburgare, köpa skor och promenera i en park. Anstalten bedömde här att det fanns möjlighet att genomföra permissionen på ett smittskyddssäkert sätt. Detta om permissionen förlades till en plats som innebär ”liten kontakt med andra människor.”

Anstalten skrev i beslutet:

”Ansökan ska därmed beviljas på så sätt att Fouad Saleh beviljas permission med försiktighetsåtgärder som medföljande personal bestämmer”.

Innehållet i hans permission skulle eventuellt komma att förändras.

Foto: POLISEN
Fouad Saleh är dömd till livstids fängelse för att ha mördat två män och en kvinna i Hallonbergen 2017.
Foto: TT
Nej till skogspromenad – men ja till att äta hamburgare.

”Behoven som styr”

Förklaringen till att besluten kan bli så olika beror på klientens behov. Permission kan beviljas i undantag, förklarar Ulf Mossberg, pressekreterare.

– De undantagen bygger på en bedömning av behovet. Och behovet följer ju med en klient och vilket läge den klienten befinner sig i, säger han.

Kriminalvården uttalar sig inte närmare om enskilda intagnas situation.

Hittills har sammanlagt 130 intagna i anstalt och häkten konstaterats smittade.

– Några av dem har fått vårdas på sjukhus men idag är samtliga friska, säger Gustav Borg, pressekreterare. Vi tycker att situationen är god och att strategin har fungerat.

– Samtidigt är det en pressande situation för de intagna som inte fått ta emot besök eller kommit ut på permission som tidigare.

Sammanlagt finns i dag 7 000 intagna.

Enligt Gustav Borg har Kriminalvården nu kommit till ett läge där det är dags att börja lätta på en del av restriktionerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE