USA stämmer Snowden efter boksläpp

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Lars Pedersen/TT
Intresset var stort när Edward Snowdens biografi "I allmänhetens tjänst" släpptes på Rivals stora scen i Stockholm.

USA stämmer visselblåsaren Edward Snowden. Anledningen är hans nysläppta självbiografi.

Enligt det amerikanska justitiedepartementet ger Snowden ut boken – med svensk titel "I allmänhetens tjänst" – utan att först ha lämnat in den för granskning hos underrättelsetjänsterna, rapporterar Reuters.

Därmed har han brutit mot den tystnadsplikt han ingick som underrättelseagent, enligt departementet. Detsamma gäller uppgifter i tal som Snowden har hållit.

USA kommer att begära in alla inkomster som boken inbringar för Snowden, meddelar departementet.

Snowden har inte kommenterat stämningen.

Hjälte eller spion

"Jag heter Edward Joseph Snowden. Jag arbetade tidigare för USA:s regering, men nu arbetar jag för allmänheten." Så inleder den 36-årige amerikanen förordet till den bok som han under extremt hemlighetsmakeri skrivit och fått förlagd.

Edward Snowden är sannolikt världens mest kända visselblåsare. Han arbetade tidigare för underrättelsetjänsten CIA och senare som konsult inom signalunderrättelsestjänsten NSA. 2013 läckte han dokument om USA:s massövervakning av internet och telefoni.

Många människorättsaktivister ser Snowden som en hjälte – i USA vill myndigheterna ställa honom inför rätta för spioneri.

Lever lugnt

Boken släpptes i över 30 länder på ett gemensamt klockslag (17.00 i Sverige). Den innehåller inte fler läckta uppgifter, utan är närmast en redogörelse för hur Snowden kom fram till det beslut – att avslöja systemet för massövervakning han själv varit med om att skapa – som förändrade hans liv för alltid.

– Det nya i boken är att han träder fram som människa och person, sade Moa Elf Karlén, förlagschef på Leopard Förlag, vid boksläppet i Stockholm som lockade en stor publik.

Snowden lever sedan 2013 i Moskva. I en förinspelad video berättar han att livet numera går sin gilla gång. Vänner kommer på besök. Han gifte sig med sin amerikanska flickvän 2017 och tillbringar, som alltid, mycket tid framför skärmar.

– Allt finns här. Utom Taco Bell, skrattar han.

Måste agera

På tal om president Donald Trump varnar Snowden för att det råder en farlig tid för demokratin:

– Bakslag kan komma väldigt fort.

Han betonar på att det inte räcker med att människor inser att massövervakningen ständigt pågår, och att alla uppgifter om oss alla är permanent sparade.

– Man också ta ställning och agera, manar Snowden i videon.

Att hans bok släpps just den 17 september är ingen slump. Den dagen, år 1789, antogs USA:s konstitution och Snowden har motiverat sina avslöjanden med andan om personlig integritet i författningens fjärde tillägg.

Publicerad: