Hans-Jochen Vogel har avlidit

TT-AFP

Uppdaterad 2020-07-27 | Publicerad 2020-07-26

Den tidigare SPD-ledaren Hans-Jochen Vogel har avlidit. Arkivbild.

Hans-Jochen Vogel, den tidigare partiledaren för tyska socialdemokratiska SPD, har avlidit.

Under sin levnadsbana fick han uppleva allt i från nazisternas styre och andra världskriget som ung soldat – till det kalla kriget och Berlinmurens fall.

Vogel, som föddes i universitetsstaden Göttingen, studerade juridik efter kriget och gick med i socialdemokratiska SPD. Han inledde sin politiska karriär som rekordung borgmästare i München 1960 och spelade en nyckelroll när staden fick OS 1972.

Därefter blev han bostadsminister och sedermera justitieminister i dåvarande Västtyskland 1975–1981 under terroråren då vänsterextrema Röda armé-fraktionen var aktiv. 1983 ställde Vogel upp i förbundsdagsvalet som SPD:s kanslerkandidat, men förlorade mot CDU:s Helmut Kohl.

Men Vogel förlorade inte partiets förtroende utan fick fortsätta som gruppledare för SPD för att sedan bli partiordförande efter Willy Brandt 1987–1991.

Politiskt intog han en mittenposition inom sitt parti och den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier säger i en kommentar att Vogel var respekterad över partigränserna för sin integritet och sin pliktkänsla.

– Hans-Jochen Vogel arbetade och kämpade för tolerans, respekt och ett fredligt samhälle, säger Steinmeier.

Vogel avled på söndagen i München efter en längre tids sjukdom. Han blev 94 år.

Följ ämnen i artikeln