Unicef: Brister i stöd åt asylsökande barn

TT

Publicerad 2019-11-06

Unicef anser att barn som fått avslag på sin asylansökan inte får tillräckligt stöd av svenska myndigheter under utvisningsprocessen. Arkivbild.

Barn som fått avslag på sin asylansökan får inte tillräckligt stöd av svenska myndigheter under utvisningsprocessen, anser Unicef.

FN-organet har jämfört fyra EU-länder och anmärker att Sverige har den snävaste lagstiftningen när det gäller möjligheten för barn att stanna av humanitära skäl, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I Sverige ges informationen om utvisning bara till föräldrarna, vilket gör att barnen många gånger inte vet vad som ska hända.

– Man ser inte barn som individer med egna rättigheter, barnen blir bihang till sina föräldrar, och det tycker vi är allvarligt, säger Christina Heilborn, chefsjurist vid Unicef Sverige, till Ekot.

Sverige får plus för att vara ett land där asylsökande barn ges rätt till utbildning, sjukvård och socialt stöd under hela vistelsen, men Unicef pekar bland annat på att vi till skillnad från Nederländerna saknar en särskild myndighet, skild från motsvarigheten till Migrationsverket, som arbetar specifikt med återvändande.

Den myndigheten tar enligt Unicef särskilt ansvar för barn under utvisningsprocessen och följer också upp situationen för ensamkommande barn efter återkomsten till ursprungslandet, vilket inte görs från svensk sida, och det är en åtgärd som Unicef anser att Sverige bör vidta.

– Det behövs framför allt en barnanpassad återvändandeprocess, där barn ses som individer och får information, stöd och hjälp direkt riktat till dem. Det handlar också om att få utbildning och kompetensutveckling hos personal och myndigheter, och sedan även en uppföljningsmekanism som måste inrättas, säger Christina Heilborn.

De fyra länder som ingått i studien är Sverige, Nederländerna, Tyskland och Storbritannien.

Följ ämnen i artikeln