Spelade tv-spel och åt hamburgare efter att Wilma dödats

Vännerna om ex-pojkvännens beteende: ”Var dämpad”

Uppdaterad 2020-05-14 | Publicerad 2020-05-13

Bara timmar före mordet på Wilma handlade ex-pojkvännen cigaretter.

Hundratals frivilliga trotsade mörkret och kylan för att leta efter Wilma Andersson.

Samtidigt gick hennes ex-pojkvän till McDonalds med några vänner – och spelade tv-spel hemma i lägenheten.

– Han verkade inte bry sig så mycket om att hon var försvunnen, säger en kompis i förhör.

Han är klädd i en svart rock och har hörlurar i öronen. På bilder från övervakningskamerorna på Netto i Uddevalla ser det ut som att 23-åringen ler mot kassabiträdet när han betalat för sina cigaretter.

Några timmar senare misstänks mannen ha mördat sin 17-åriga ex-flickvän Wilma Andersson och skilt huvudet från kroppen. Enligt åtalet har han utsatt henne för trubbigt våld i vardagsrummet. Därefter ska hon ha flyttats till sängen, där en likhund senare markerade.

Sängen där en likund markerade.

Det är dock inte klarlagt hur Wilma dog.

– Vi kan inte säga med 100 procents säkerhet vad som orsakade döden, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Gick längs E6:an

Polisen misstänker att 23-åringen städade lägenheten efter dådet. Trots det hittade teknikerna en stor mängd blodspår på golv, väggar och möbler. Wilmas dna fanns också på flera knivar i bostaden.

I en sopcontainer har polisen hittat kuddstoppning med blodfläckar. Även i avloppet har stoppningsmaterial påträffats.

På kvällen tog sig mannen till stationen i Uddevalla och hoppade på tåget mot Göteborg. Men i Ljungskile gick han av, och beslutade sig för att promenera hem igen.

När klockan närmade sig 21.30 fick polisen flera samtal om att en svartklädd man gick längs E6:an. En patrull åkte ut och mötte upp honom.

23-åringen påstod att han bråkat med ett ungdomsgäng och bestämt sig för att resa till en släkting. Sedan ska han dock ha ångrat sig. Mannen fick skjuts tillbaka till Uddevalla.

”Jag kände att killen var lite introvert och även lite chockad över det som hänt. Han var liksom lite konstig på något vis”, skriver polisen i rapporten.

Några dagar senare fick polismannen kännedom om att mannen han kört hem hade varit tillsammans med Wilma.

”Jag fick då en dålig magkänsla och börja lägga ihop ett och ett.”

Misstänkte ex-pojkvännen på Mcdonalds.

Besökte McDonalds med kompisar

Wilma Andersson anmäldes försvunnen den 17 november. Redan dagen därpå hade hundratals frivilliga engagerat sig i sökandet. Ex-pojkvännen delade efterlysningen på Facebook, men höll sig hemma i stället för att leta efter sitt ex.

På kvällen såg en av Wilmas vänner mannen genom lägenhetsfönstret.

– Han satt i sin soffa. Hon tänkte att han säkert spelade tv-spel, för det brukade han göra, säger en anhörig till kompisen i förhör.

Vännen ingick i en sökgrupp, och mannen ska ha sett de frivilligas ficklampor.

– Han rörde sig på ett sätt så det såg ut som han var rädd och hade panik.

Några timmar tidigare besökte Wilmas mamma ex-pojkvännen. Han gjorde ett lojt intryck, och berättade att de bråkat.

– Jag förklarade att vi gjort slut och att jag inte haft kontakt med henne efter det, säger mannen i förhör.

Samma kväll åkte mannen även till McDonalds tillsammans med några kompisar. De frågade honom om vad som hänt, men svaren blev knapphändiga.

– Han var dämpad. Om du kan tänka dig att du sitter med en person och pratar men att personen har inte fokus hos dig utan tankarna är någon annanstans, säger en vän.

– Han verkade inte bry sig så mycket om att flickan var försvunnen. Han sa: ”Sluta prata om det här”, säger en annan kamrat.

Wilma Andersson.

Sa att Wilma var satan

Wilma och 23-åringen var tillsammans i ungefär två år. Personer i hennes närhet beskriver honom som kontrollerande, våldsam och svartsjuk.

Under hösten ska han vid flera tillfällen ha sagt att Wilma var ”satan”. Exet ska också ha beskyllt henne för att samarbeta med Demokraterna i USA för att förstöra för Donald Trump.

Mannen nekar till brott. Under häktningstiden har han genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan ha lidit av en allvarligt psykisk störning vid tiden för brottet.

Vid 13-tiden på onsdagen fördes han akut till sjukhus, enligt uppgifter till Aftonbladet. Några närmare omständigheter om vad som skett är inte kända.

– Det är två veckor till rättegångsstart så jag utgår från att det här inte kommer påverka det, säger åklagare Jim Westerberg.

Poliser utanför bostaden under sökinsatsen.