Budskapet segrade i Engelska parken

Budskapet segrade i Engelska parken.

Det fanns anledning för polisen att vara orolig inför torsdagens demonstration, och tajmingen kunde knappast vara sämre med pågående global pandemi.

 

Tusentals svenskar har hittills dött till följd av coronapandemin. En son har mist sin pappa, en mamma har mist sin dotter – och barnbarnen får aldrig mer krama om sin mormor och morfar. Det går inte att greppa all den sorg och det onödigt lidande som detta förbannade viruset har orsakat.

 

Därför är det kanske konstigt att jag helt plötsligt väljer att hylla en olaglig demonstration som riskerade ännu fler att smittas – och även dö.

 

Men det finns faktiskt något som är minst lika meningslöst som covid-19, och det är rasism.

 

Även om demonstrationen saknade tillstånd, och därmed var olaglig, fanns det ingen anledning till oro.

 

Även om demonstrationen lockade fler än 50 personer var det aldrig någon risk för smitta, eftersom alla på plats tog sitt ansvar och höll avstånd till varandra.

 

Även om demonstrationen upplöstes redan efter 20 minuter, så fick den fortsätta.

 

Jag fick ta emot kritik i samband med kvällens demonstration. Jag fick kritik för att jag använt en bild på några maskerade ungdomar som sparkade på en polisbil i samband med demonstrationen i Göteborg nyligen. Jag fick kritik för att inte vara objektiv, och jag fick stå till svars för om jag tycker att bilden var rättvis mot arrangörerna när demonstrationen visade sig bli både lugn och fredlig.

 

Kritiken visade sig vara befogad, och bildvalet visade vara helt fel med facit i hand, och därmed är det på sin plats med en ursäkt.

 

Kvällens demonstration i Uppsala blev raka motsatsen till det vi har fått se i både Stockholm och Göteborg. I Engelska parken var det budskapet som stod i fokus, precis som det alltid borde göra vid en demonstration.

Det var en fröjd att se demonstranterna uttrycka sitt hat mot rasismen, hur man tog ansvar genom att hålla avståndet till varandra, och hur polisen på ett skickligt sätt såg till att det aldrig blev några oroligheter med hjälp av dialog och en ömsesidig respekt.

 

Det var budskapet som segrade i Engelska parken ikväll.