Misstänkt spion avrättas efter Soleimanis död

Iran

Publicerad 2020-06-09

En demonstrant i Irans huvudstad Teheran håller upp en bild på Qassem Soleimani, som dödades i en amerikansk drönarattack den 3 januari i år. Arkivbild.

En iransk medborgare som försåg amerikansk och israelisk underrättelsetjänst med information om var den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani befann sig ska inom kort avrättas, enligt ett uttalande från det iranska rättsväsendet på tisdagen.

Qassem Soleimani, som var chef över Irans revolutionsgardes specialstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad den 3 januari i år. Enligt Washington låg Soleimani bakom attacker av Iranstödda miliser på amerikanska styrkor i regionen.

– Mahmoud Mousavi-Majd, en av CIA:s och Mossads spioner, har blivit dömd till döden. Han berättade för våra fiender var martyren Soleimani befann sig, säger Gholamhossein Esmaili, talesperson för rättsväsendet i Iran.

Efter Soleimanis död hämnades Iran med bland annat en robotattack mot en militärbas i Irak där amerikansk trupp fanns stationerad. Inga människor dödades i attacken.

Rättad: I bildtexten till en tidigare version angavs Bagdad felaktigt som Irans huvudstad.

Följ ämnen i artikeln