Jakten på råka kan totalförbjudas

Uppdaterad 2020-07-22 | Publicerad 2020-07-05

KRISTIANSTAD. Jakten på råka kan totalförbjudas 2021.

– Det hotar den biologiska mångfalden som är beroende av viltvård, säger ordförande Lasse Persson i Jägareförbundet Skåne.

Längre upp i landet är frågan om vargen infekterad. I Skåne handlar det om rovfåglar, framför allt råkor.

Fågeln anses vara livskraftig, alltså att det finns gott om dem. Varje år skjuts råkans ungar 10 maj–10 juni. Många av dem hamnar på en tallrik på ett gästgiveri. Råkan anses vara en delikatess.

– Det är också en skånsk tradition. Det finns belägg för att den den funnits redan innan vi blev kristna. När man kristnade Skåne försökte man förbjuda jakten, man skulle inte få äta råkor för att det var en ”oren” fågel, säger Lasse Persson.

– En motivering, enligt Naturvårdsverket, är att man vill avskaffa jakt på råka eftersom den inte används till konsumtion. Det kan man ju ifrågasätta som skåning, eftersom vi äter dem.

”Måste se till helheten”

Nu kan det bli ändring på det. Resultatet riskerar att bli en katastrof för flera andra djur.

– Fasaner, rapphöns, harar och kaniner, alla är beroende av viltvård så att vi kan ha kvar mångfalden. För att hitta balansen så att fler arter kan överleva så gäller det att hålla nere dem som ökar för mycket, som kråkfåglarna. Minskar man dem lite så kan man gynna de andra som har det lite svårare, säger Lasse Persson.

– Man måste se till helheten.

Torbjörn Larsson.

En annan stor knäckfråga i Naturvårdsverkets förslag handlar om på vilken nivå beslut om viltvård ska tas.

– Utmaningen nationellt är ju att bevara den lokala traditionella förvaltningen när vi tittar på hur vi ska få de här fåglarna, älgarna eller rådjuren att finnas kvar. Vi tycker att statens myndigheter ska dra riktlinjer. Sedan är det vi som kan det lokala och regionala som ska sköta det här, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

– Man kan inte sitta i Stockholm och tycka att det är vackert att titta på en kricka i Skåne. Det funkar liksom inte. Krickan har kommit in på artbanken på lägstanivån som sårbar. Men det var där man ville sätta älgen också.

I fredags skickade regeringen ut Naturvårdsverkets förslag på remiss. Senast 5 oktober ska remissinstanserna lämna sina yttranden.

Råkor.

Följ ämnen i artikeln