Flera oskyldiga har blivit gängkrigens offer

Erika Nekham/TT

Uppdaterad 2019-08-30 | Publicerad 2019-08-29

När de kriminella nätverken vänder sig till sprängmedel och skjuter allt mer okontrollerat ökar risken för att utomstående drabbas.

De senaste tio åren har åtminstone tolv personer mördats, som inte var inblandade i den aktuella konflikten, enligt polisens beräkningar.

Natten mot onsdag sköts en ung kvinna ihjäl i en lägenhet i Vällingby i nordvästra Stockholm. Om det verkligen var kvinnan som var målet, eller om hon råkade hamna i skottlinjen, är inget som polisen kommenterat ännu. Uppgifter till flera tidningar gör dock gällande att det inte var henne gärningsmannen/männen ville åt. Om det är så, så vore det inte första gången en utomstående drabbas av en konflikt.

Tar miste

Mikael Rying är kriminolog hos polisen och har kartlagt alla mord i Sverige som skett från 1990-talet och framåt. Enligt hans beräkningar har åtminstone tolv människor mördats de senaste tio åren, som inte varit inblandade i den aktuella konflikten.

– Det kan vara så att man tar miste på person, att offret är på fel plats vid fel tillfälle, eller att man är med någon som redan är kriminell och så riskerar man att råka ut för det här, säger Rying.

Ett exempel där allt tyder på att mördaren tagit fel på person är mordet på en 22-årig lärarstudent i Segeltorp i Huddinge utanför Stockholm förra hösten. Offret och hans kusin kom ut från en restaurang när en man stegade fram och sköt 22-åringen bakifrån, på nära håll, med ett automatvapen.

"Det finns ingenting i utredningen som tyder på att det fanns en hotbild mot vare sig den mördade mannen eller hans kusin. Mordet är högst sannolikt en felskjutning, det vill säga mordoffret var troligtvis inte det tilltänka offret", sade åklagaren Anna Stråth i ett pressmeddelande i samband med åtalet.

Fyraåring dödades

Ett annat fall som fått mycket uppmärksamhet är sprängningen av en bil i Torslanda i Göteborg 2015, där fyra personer dödades. En av dem var en fyraårig flicka som färdades i bilen. Det tilltänkta offret var inte flickans pappa, utan en annan man som åkte i bilen.

– Tillvägagångssättet är ytterst hänsynslöst, något vi inte sett i Sverige tidigare. Att man så urskiljningslöst gör det utan att vara säker på vilka som finns med i bilen, eller ännu värre, att man visste om det och ändå gjorde det, har åklagaren Stina Lundqvist sagt till TT.

Mordet på fyråringen är fortfarande inte löst. Det är inte heller det tragiska fallet i Vårby gård i Huddinge, där en 63-årig man dödades. Mannen och hans fru hade varit och handlat morgonen den 6 februari 2018, när mannen såg ett föremål ligga på marken. 63-åringen, som var en nyfiken man enligt hustrun, plockade upp det.

Tretusen kulor

Det var en handgranat, sprinten var dragen och säkringsgrepen var släppt, men av någon anledning hade den inte briserat. Förrän nu. 3 000 stålkulor sköts ut mot mannens kropp, och han skadades så svårt att han senare avled. Enligt polisens teori har handgranaten kastats där natten innan, men ingen slog larm när den inte briserade – trots risken för att utomstående kunde drabbas.

Sprängmedel har blivit en allt vanligare metod inom kriminella kretsar, och när det gäller skjutvapen har användningen blivit allt mer hänsynslös. Det ökar också risken för att utomstående människor ska drabbas av brottsligheten, har polisen återkommande varnat om.

– Givet att man skjuter mer på allmän plats och att det är fler skjutningar i dag än för tio år sedan är det klart att risken har ökat. Men vi ser inte att det har blivit fler som skjutits ihjäl på det här sättet, utan det är ungefär ett fall per år, säger Mikael Rying.