Branden i Notre-Dame

Brandmännens egna film från eldinfernot

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

400 brandmän kämpade mot eldinfernot som härjade Notre-Dame.

Tio timmar senare var branden släckt och en hel stad befinner sig i sorg.

Räddningstjänsten har nu släppt bilder från den kaosartade insatsen.

Den omfattande branden utbröt strax innan 19-tiden på måndagskvällen.

Inledningsvis kom det första larmet vid 18.20-tiden men det var först klockan 18.43 som de första lågorna påträffades meddelade åklagaren Rémy Heitz på en presskonferens.

Sammanlagt kämpade totalt 400 brandmän mot lågorna under drygt tio timmar.

Släckningsarbetet försvårades inledningsvis av både vattenbrist och att flera utryckningsfordon fastnade i trafiken.

Under måndagskvällen stod dock parisborna längs med gatorna och applåderade uttryckningsfordonen som passerade och när parisborna under tisdagen vaknade till en ny dag kämpade fortfarande hundratals brandmän med att få bukt med eldhärdarna.

På en film som räddningstjänsten själva släppte under tisdagsmorgonen syns hur den massiva branden med full kraft slukar både den 93 meter höga spiran som slutligen kollapsade samt spred sig snabbt över trätaket på katedralen som stod färdig år 1345.

Tros ha startat på vinden

Framsidans två ikoniska torn klarade sig med en hårsmån, liksom flera av katedralens ovärderliga föremål, som en bit av Kristi törnekrona samt ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX. Detta då flera brandmän som var tidigt på plats rusade in i katedralen.

Totalt innehåller katedralen 2 300 statyer och skulpturer och i en tweet på hyllar Paris borgmästare Anne Hidalgo alla som deltog i insatsen som hon kallar ”formidabel”.

I samband med räddningsarbetet skadades en brandman lindrigt, liksom två poliser.

Det är i nuläget oklart vad som orsakat den omfattande branden men enligt en första bedömning ska den troligtvis ha startat på vinden och sedan spridit sig snabbt via taket på grund av dess träbjälkar som härstammar från 1100-talet.

Pågick omfattande renovering

Vid tillfället pågick en omfattande renovering av katedralen som var i stort behov av upprustning då bland annat luftföroreningar lett till omfattande skador.

Bara dagar innan branden hade sexton ärgade kopparstatyer, varav tolv är Jesu apostlar, och som prytt spirans bas, tagits ned för restaurering. Dessa klarade sig alltså i branden.

Under tisdagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att man lyckats rädda ett flertal ovärderliga reliker inifrån kyrkan samt katedralens grundstruktur.

Dock finns det fortfarande en överhängande risk för att byggnaden kan kollapsa.

Frankrikes president Emmanuel Macron lovade tidigt parisborna att katedralen kommer att byggas upp igen. Ett arbete som väntas ta flera år och kosta åtskilliga miljoner kronor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Första bilderna inifrån Notre-Dame

ÄMNEN I ARTIKELN

Branden i Notre-Dame

Notre-Dame

Emmanuel Macron

Paris