Kina misstänks ha raggat spionpolitiker

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Australier som röstar i parlamentsvalet som hölls den 18 maj i år. Arkivbild.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Australier som röstar i parlamentsvalet som hölls den 18 maj i år. Arkivbild.

NYHETER

Australiens säkerhetstjänst utreder misstankar om att Kina försökt få en spion invald i landets parlament.

Peking vill inte kännas vid anklagelserna.

Misstänkta kinesiska agenter ska ha erbjudit en kinesisk-australisk affärsman en miljon australiska dollar, motsvarande ungefär 6,5 miljoner kronor, för att ställa upp i parlamentsvalet tidigare i år, rapporterar tv-programmet 60 Minutes.

Den 32-årige mannen hittades död på ett hotellrum i mars i år. Polisen har inte kunnat fastställa hur han dog.

Före sin död ska han ha larmat säkerhetstjänsten Asio om försöket att rekrytera honom som spion.

"Som en spionroman"

Asio brukar inte kommentera dylika fall, men bekräftar att man har utrett uppgifterna. "Fientlig utländsk underrättelseaktivitet fortsätter att utgöra ett verkligt hot mot vårt land och dess säkerhet", säger Asio-chefen Mike Burgess i ett uttalande, utan att gå in på fler detaljer om fallet.

Ordföranden i underrättelseutskottet i parlamentet, Andrew Hastie, beskriver uppgifterna som hämtade ur en spionroman.

– Detta handlar inte bara om pengar i en väska som byts mot gentjänster, detta rör sig om ett statligt sanktionerat försök att infiltrera vårt parlament genom att använda en australisk medborgare som en agent, säger Hastie till 60 Minutes.

"Hittar på"

Kina avfärdar anklagelserna. De stammar från en irrationell rädsla och inbillning hos vissa australiska politiker, organisationer och medier, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

– De hittar hela tiden på fall av så kallade kinesiska spioner som infiltrerar Australien, säger han, och tillägger att Kina inte har något intresse av att blanda sig i andra länders interna angelägenheter.

Uppgifterna kommer bara dagar efter det att en man som uppger sig ha varit en kinesisk spion, och som hoppat av och sökt politisk asyl i Australien, vittnat om hur Kina verkar i det dolda för att påverka andra länder.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN