Värsta coronadagen hittills – 58 nya fall bekräftade

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

58 nya fall av coronadrabbade bekräftades i dag.

Den hittills värsta dagen i Sverige där nu totalt 261 människor konstaterats smittade.

I några fall är det fortfarande okänt hur patienten fått viruset.

Flera regioner i Sverige har i dag fått sina första bekräftade fall av coronasmittade personer. Det rör sig om Sörmland, Västerbotten och Norrbotten.

I Region Västerbotten konstaterades under kvällen de fem första fallen av coronasjuka.

Tre av dem tillhör samma familj. Samtliga smittade är vuxna personer som har befunnit sig i norra Italien. Ingen av dem är särskilt sjuk utan har isolerats i hemmet.

– Smittspårning pågår och det kan leda till fler behöver provtas, det arbetet har påbörjats, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare i Västerbotten.

En ambulanssjukvårdare visar upp ett provtagningskit. 
Foto: Anders Wiklund/TT
En ambulanssjukvårdare visar upp ett provtagningskit. 

Även patienten i Norrbotten är en vuxen person som befunnit sig i ett riskområde i italien. I ett pressmeddelande uppges att det rör sig om en kvinna som blivit förkyld efter hemkomst och som då kontaktat vården och tagits om hand på det sätt som är bestämt.

– Den här personen har enligt uppgift från den behandlande läkaren lindriga symtom och kan utan problem vara i karantän hemma tills hon är frisk och inte längre smittar säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Men även där pågår smittspårning.

– Viktigt också är att komma ihåg att vi inte har någon spridning ute i samhället och att nästan alla fall konstaterade i Sverige har smittats i samband med resor till områden där smittspridning sker, säger Anders Nystedt.

Flera nya fall

Utöver de norra regionerna där sportlovsfirare i dag återvände till arbetsplatser och skolor rapporterade även Sörmland sitt första bekräftade coronafall.

Det rör sig om en vuxen kvinna som varit i norra Italien och som isoleras i hemmet. Hon ska enligt vården må bra och myndigheterna i regionen befarar ingen utbredd smittspridning. Smittspårning pågår dock för komma i kontakt med eventuella personer som kan ha utsatts för smittrisk.

Även Halland rapporterade under måndagen in sitt första fall, en vuxen person som varit i norra Italien och som uppvisat endast milda symtom.

Dessutom rapporterade flera redan drabbade regioner ett stort antal nya fall. Störst rapporterad ökning kom från Stockholm där 32 nya fall har rapporterats.

Åtminstone i ett fall i Stockhomsregionen är det dessutom ännu inte känt hur personen i fråga har smittats.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
St Görans sjukhus.

Det handlar om en patient som sedan slutet av förra veckan blev inlagd på Capio S:t Görans sjukhus och sedan i söndags testade positivt för corona.

”Patienten har ingen känd resa till något riskområde eller kontakt med personer som är konstaterat smittade” skriver sjukhuset.

Inlagd patient visade sig ha corona

Kungälvs sjukhus i Västra Götaland kunde också under dagen konstatera att en patient som redan var inlagd på sjukhuset bar på coronaviruset.

– Vi går nu igenom all personal och alla patienter som han ha exponerats i samarbete med Vårdhygien, säger chefsläkare Jacob Wulfsberg.

Under gårdagen var det för regionens smittskyddsläkare okänt hur personen smittats av coronaviruset.

Foto: Anders Wiklund/TT

Riskbedömningen för fler importerade fall från riskområden är mycket hög. Under dagen lades även österrikiska Tyrolen till bland de utpekade smittområdena. Folkhälsomyndigheten skriver att ”utvecklingen i omvärlden är bekymmersam och läget kan snabbt ändras”.

Men Folkhälsomyndighetens bedömning är fortfarande att risken för allmän spridning är måttlig.

WHO-rådgivaren Johan Giesecke säger till TT att vi kommer att se en fortsatt stigning av antalet smittade i Sverige. Och han säger att det nu även börjar synas smittspridning inom landets gränser snarare än enbart importerade fall.

– Denna utveckling måste vi hålla ögonen på, säger Johan Giesecke till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE