Tre nya coronafall – nu agerar Region Uppsala

Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-03-11

Region Uppsala bekräftar tre nya fall av coronaviruset.

Tidigare i veckan valde Folkhälsomyndigheten höja risknivån för spridning av corona i Sverige. Nu agerar också Region Uppsala.

– Vi ser mycket allvarligt på situationen, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Uppsala.

Nu agerar också Region Uppsala efter Folkhälsomyndighetens tidigare beslut att höja risknivån för spridning av coronaviruset från medel till mycket hög risk.

– Vi har visserligen inga tecken på smittspridning i Uppsala län, men det är hög risk för att vi kommer att få det. Vi förbereder oss för att ställa om vården i enlighet med de planer som finns för att hantera epidemier. Det innebär omprioriteringar inom vården, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Uppsala.

Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Nya bekräftade fall av corona i Uppsala

Samtidigt meddelar Region Uppsala om ytterligare tre bekräftade fall av coronasmitta i Uppsala län, I samtliga fall gäller det personer som har vistats utomlands.

Region Uppsalas alla hälso- och sjukvårdsverksamheter arbetar med frågan och kommer att vidta de åtgärder som krävs för att skydda personer i riskgruppen, och samtidigt säkra att vården ska kunna fortsätta att bedrivas på ett patientsäkert sätt.

– Vi följer alla rekommendationer från ansvariga myndigheter om till exempel restriktioner för medarbetare, både i vården och i övrigt, fortsätter Mikael Köhler som uppmanar till att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid misstänkt smitta.

– Vi vill betona Folkhälsomyndighetens budskap till allmänheten: att alla som har symtom på luftvägsinfektion bör avstå från sociala kontakter som riskerar smitta. I den här situationen måste vi ta samhällsansvar och värna om varandra. Det är också oerhört viktigt för alla, oavsett om de har symtom eller ej, att ha god hygien och tvätta händerna noggrant.

Det här vet vi om coronavirusets framfart i Uppsala