Mitt amerikanska vaccinpass duger inte för Sverige

Uppdaterad 2021-12-13 | Publicerad 2021-12-11

NEW YORK. Den tredje Pfizer-dosen har sköljt runt i blodomloppet i över två veckor.

Men det har jag tydligen ingen glädje av när jag för första gången på två och ett halvt år äntligen åker till Sverige i jul, för där duger inte amerikanska vaccinpass.

Får man fråga svenska myndigheter varför de väljer att vara så stelbenta och oresonliga i det avseendet?

Med ny variant i omlopp och obehaglig ovisshet om vilka gränser som eventuellt kommer vara stängda, och när, har det varit svårt att avgöra om det verkligen är så klokt att resa till Sverige på efterlängtad julsemester.

Men till slut tog jag beslutet att det får vara värt risker och potentiellt trassel, jag måste åka hem och få se familj och vänner jag på grund av den satans pandemin och de restriktioner den medfört inte träffat sedan sommaren 2019.

I samma stund blev ett annat frustrerande faktum emellertid känt:

De vaccinpass som utfärdas här i USA gäller inte i Sverige. Jo, vi får komma in i landet och tack så mycket för det, men det så kallade Excelsior-pass delstaten New York efter noggrann kontroll försett mig med duger inte som bevis på vaccinering om jag vill vistas i lokaler där fler än hundra personer samlas – och sedan en tid tillbaka krävs ju som bekant just sådant bevis för närvaro vid den sortens allmänna sammankomster.

Som jag förstår kommer jag helt enkelt att betraktas som ovaccinerad i konungariket – trots att jag för ett par veckor sedan till och med fick den tredje ”booster”-dosen och således är bättre skyddad än de flesta där hemma.

Det är ingen katastrof, jag reder mig säkert, huvudsyftet med den här trippen är som sagt att äntligen få umgås med de närmaste igen. Men någon gång hade jag väl kanske tänkt att jag skulle se Leksand spela hockey, och höra bröderna Norén sjunga i en kyrka i nejden – och det ter sig något absurt att inte ha tillträde till de evenemangen, fastän telefonen är fullspäckad med detaljerad information om när och hur och vid vilka tillfällen det sprutats in Pfizer-doser i överarmen.

Varför svenska myndigheter ser med sådan oresonlig skepsis på de amerikanska passen är oklart. När SvD-kollegan Johanna Möllerström, som också bor i USA och nyligen skrev en krönika på samma tema, hörde sig för hos Folkhälsomyndigheten om varför det i Tyskland går lätt som en plätt att konvertera de amerikanska bevisen till europeiska fick hon det löjeväckande svaret att ”det är omöjligt i Sverige” – utan vidare förklaring.

Ett möjligt skäl som angetts är att man från blågult håll ser ett problem i att det är delstaterna snarare än den federala regeringen som administrerar vaccineringsbevisen.

Ännu mer befängt i så fall.

Det är så det fungerar här och det är vi glada för. Inget som sköts federalt fungerar. Gå in på ett postkontor vid nästa USA-besök och se själv. Jag kan försäkra att delstaten New York är minst lika grundlig och pålitlig som svenska staten i denna typ av ärenden.

Uppvisande av covidbevis inför matchen mellan HV71 och Mora.

Det tål kanske också att påpekas att svenska/europeiska vaccinpass accepteras i New York – där det sedan lång tid tillbaka krävs vaccinering även på restauranger och i barer. Jag har redan träffat åtskilliga svenskar som tagit sig hit sedan gränserna öppnades för en dryg månad sedan och de är välkomna precis överallt.

Nå, det ska bli ett sant nöje att äntligen komma hem igen.

Men det vore ännu roligare om inte svenska byråkrater var så angelägna om att leva upp till sitt dåliga rykte.