Inbrott i polishus upptäcktes inte

TT

Publicerad 2021-12-03

Inbrottstjuvar kunde ta sig både in i Kristianstads polishus och försvinna därifrån utan att personal på plats upptäckte inbrottet. Arkivbild.

Inbrottstjuvar kunde obemärkt ta sig in i Kristianstads polishus, stjäla en polisbricka och sedan ta sig därifrån. Inbrottslarmet var inte aktiverat, rapporterar Kristianstadsbladet.

Efter inbrottet uppmärksammar en väktare hur ett föremål överlämnas mellan två personer på Kristianstads tågstation. Väktaren konfronterar dem och upptäcker att det är en polisbricka som överlämnats. Han larmar polisen, som inte har möjlighet att skicka dit någon patrull. I stället beger sig väktaren till polishuset för att lämna tillbaka polisbrickan – först då upptäcks att någon brutit sig in i polishuset.

– Vi ser oerhört allvarligt på detta. Polishuset ska ha ett högt skalskydd, kommenterar lokalpolisområdeschef Anders Olofsson.

Ett tekniskt fel ska enligt polisen ha gjort att larmet inte utlöstes. Inbrottet gjordes i en kontorsdel där säkerhetsnivån inte är densamma som i andra delar av polishuset.

Vid inbrottet stals även datorer och datorutrustning. Enligt lokalpolisområdeschefen ska det för utomstående vara omöjligt att komma in i datorerna.