Ukraina överger stålverket – soldater evakueras

Publicerad 2022-05-17

Ukraina överger stålverket i Mariupol.

Nu inleder man en räddningsoperation för att evakuera de sista soldaterna.

– Vi behöver våra hjältar vid liv, säger president Volodymyr Zelenskyj.

Ukraina och Ryssland har genomfört en fångutväxling under måndagen, bekräftar landets vice försvarsminister Hanna Maliar.

53 svårt skadade soldater har evakuerats från stålverket i Mariupol och förts till sjukhus i den rysskontrollerade staden Novoazovsk. Ytterligare 200 ska vara på väg till Olenivka.

Hamnstaden ligger i ruiner efter den ryska belägringen och över 10 000 personer tros ha dött i striderna.

”Uppdraget slutfört”

Stålverket har varit Ukrainas sista utpost i staden, men efter 82 dagars intensivt bombardemang väljer Zelenskyj nu att kalla hem soldaterna.

– Jag vill understryka: Ukraina behöver sina hjältar vid liv, säger han.

Den ukrainska arméns generalstab säger också att soldaternas uppdrag är slutfört. Det är fortfarande oklart hur många som finns kvar i de underjordiska tunnlarna.

– Det högsta militära kommandot beordrade befälhavarna för trupperna som var stationerade i Azovstal att rädda personalens liv. Ansträngningarna att rädda försvarare som är kvar på Azovstals territorium fortsätter, skriver man i ett uttalande på Facebook.

”Mariupol har fallit”

Beskedet är ett tecken på att Ryssland nu vunnit slaget om Mariupol, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Nu har staden fallit. Samtidigt har Ukraina fått en propagandaseger då man inte blivit slagna på fältet. Men kontentan är att Mariupol är ryskt, säger han.