Sveriges Natoansökan

Anna, 36, orolig för kärnvapenkrig efter Natobesked

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

HELSINGFORS. Teemu Salo, 44, tror inte att ryssarna startar krig om Finland blir Natomedlem. Hustrun Anna Salo, 36, är desto oroligare.

– Det här är extremt dåligt. Kanske är Ryssland så galet att de startar ett kärnvapenkrig.

Makarna Salo i Helsingfors står på var sin sida i Natofrågan, delvis på grund av deras olika bakgrund.

Anna Salo är finsk-rysk medborgare och en av vårt grannlands över 80 000 rysktalande invånare. Några timmar efter söndagens historiska besked om att Finland ska söka Natomedlemskap säger hon:

– Det var inte schyst av den finländska regeringen att bara bestämma detta, utan att fråga folket. Nu är jag rädd. Jag ska åka till min mamma i Ryssland i juni. Om Putin deklarerar krig mot Ukraina och allmän mobilisering kanske gränserna stängs. Jag är orolig att de inte släpper ut mig då. I Ryssland är jag bara ryss, de bryr sig inte om mitt finländska pass, säger hon.

”Vi skulle ha gått med tidigare”

Bland Annas ryska vänner i Finland tycker många att tidpunkten är illa vald för ett medlemskap, enligt Anna:

– Vi skulle ha gått med tidigare, då hade jag förstått det. Det är mycket farligt nu.

Maken Teemu Salo gör ett mer lågmält intryck. Han har som många andra svängt, från att vara emot, till att bli för ett medlemskap i Nato. För fem år sedan var bara 19 procent av finländarna för medlemskap. I den senaste opinionsundersökningen för en vecka sedan sade 76 procent ja.

Helsingforsborna Anna och Teemu Salo.

– Vi gillade att tänka att vi inte behövde det, för att situationen var stabil. Det var nog en ganska vanlig åsikt i Finland tidigare, säger Teemu och fortsätter:

– Nu har situationen ändrat sig, med kriget i Ukraina, och jag har börjat tänka att vi bör gå med.

När Aftonbladet frågar folk på gatan i Helsingfors om Natobeskedet uttrycker flera en liknande åsikt. Ett motvilligt, men inte särskilt entusiastiskt ja till medlemskap.

– Folk är på ett märkligt sätt lite tysta om det här. Det flesta säger ja för att de tänker att de måste göra det. Tidigare var de kanske emot, men nu tänker de att det är mer plus än minus med medlemskap. Kanske är folk också lite trötta på allt prat om Nato, de vill prata om annat nu, säger Teemu.

Han tror inte att ryssarna ”kommer att göra något radikalt” om Finland går med i försvarsalliansen:

– Men de kommer att göra hybridsaker, så att det känns obehagligt för oss. Inte för att ryssarna tänker att vi hotar dem, men för att de gillar att agera motvalls.

Teemu Salo, 44.

Fler ryssar oroliga för atombomber

Hustrun Anna är inte den enda ryssen i Finland som oroar sig för atombomber:

– Min chef, som också är rysk, skämtade häromdagen om att hon kanske borde åka i väg till ett säkert ställe om kärnvapenkriget startar. Men det finns ju inga säkra ställen. Jag tror alla ryssar här är rädda för vad som kommer att hända härnäst, säger Anna.

Hon är säker på att ryssarna åtminstone kommer att upprätta nya militärbaser längs den 130 mil långa finsk-ryska gränsen. Teemu tror inte på det:

– Ryssarna gillar inte det här, de ser det som ett hot. Men samtidigt har de aldrig någonsin agerat aggressivt mot ett Natoland tidigare.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Anna Salo, 36.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så blir Nordens försvar – om vi går med i Nato

Putin: Inget problem med Sverige och Finland

ÄMNEN I ARTIKELN

Sveriges Natoansökan

Finland

Nato

Ryssland

Helsingfors