Soldaterna byter strategi i Visby: ”Vi arbetar i det dolda”

Uppdaterad 2022-01-19 | Publicerad 2022-01-18

VISBY. Försvarsmakten har de senaste dagarna skickat förstärkning till Gotland i form av personal och pansarfordon på grund av det spända läget kring Östersjön.

De första dagarna kunde man se soldater patrullera på flera platser i Visby – nu har de bytt strategi.

– Vi arbetar även i det dolda, säger Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente.

Följ ämnen
Ukraina

De senaste dagarna har Gotland fått militär förstärkning från fastlandet på grund av det spända läget kring Östersjön och konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Militär personal har anlänt till ön både med Försvarsmaktens egna flygplan och med de vanliga Gotlandsfärjorna från flera delar av landet. Bland annat är en snabbinsatsstyrka från Norrbottens regemente nu verksam på Gotland.

Tidigare i veckan patrullerade beväpnade soldater öppet på flera platser i Visby, men de syns inte längre till.

Enligt Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente, beror det på att man nu arbetar på ett annorlunda sätt – även om han inte vill gå in på några detaljer.

– Vi gör i stort samma saker, men på lite andra ställen på Gotland och på annat sätt, säger han och fortsätter:

– På vissa platser så ser man oss i stora fordon, på andra i personbilar. På en tredje plats ser man oss till fots. Men vi arbetar även i det dolda, så då kommer man inte se oss, även om vi är på plats.

Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente.

Bor i tält

Den stora tillökningen av militärer har också ställt till det en del med logistiken för de cirka 300 anställda som arbetar till vardags på Gotlands regemente P18, menar Mattias Ardin.

– Det var väldigt mycket jobb för personalen på P18 med att få till det här med mat, hygien och någonstans att sova. Men jag har varit runt och pratat med många soldater, båda de som är fast på Gotland och de som har kommit hit, och det jag uppfattar är att alla har fått en dräglig arbetsmiljö, säger han.

En av alla som har kommit till ön från fastlandet är logistiksoldaten Alice Mårtensson, som nu bor i tält tillsammans med sina kollegor.

– Det fungerar bra, inga problem, säger hon.

Hon tillhör Göta trängregemente, Sveriges enda logistikförband, och arbetar med att köra ammunition och drivmedel till andra förband. Men att nu vara placerad på Gotland istället för hemma i Skövde tycker hon inte känns särskilt märkvärdigt.

– Vi arbetar i stort sett i hela Sverige, vi är enda logistikförbandet i hela landet, så vi får chansen att arbeta mot nästan alla andra förband, säger hon.

Vad är det för skillnad på att arbeta här och i Skövde?

– Det finns inga större skillnader egentligen, utan vi fortsätter lösa våra uppgifter på samma sätt, säger Alice Mårtensson.

Alice Mårtensson, 20, logistiksoldat Göta trängregemente.

Oroade gotlänningar

Även om den militära närvaron på Gotland har ökat och man bland annat har placerat Försvarsmaktens operativa beredskapsstyrka på ön, så har det från civilt håll inte gjorts några beredskapsförändringar den senaste tiden. Det säger Rikard von Zweigbergk, enhetschef för beredskap och säkerhetsskydd på Region Gotland.

– Nej det har vi inte gjort, vi träffar Försvarsmakten och har möten med dem, men vi har inte vidtagit några åtgärder på den civila sidan kopplat till det här, utan vi följer utvecklingen som alla andra, säger han.

Rikard von Zweigbergk har fått en hel del frågor från gotlänningar och anställda på Region Gotland som oroar sig över den ökade militära närvaron på ön. Något som han inte tycker man behöver göra.

– När Försvarsmakten säger att vi kan vara lugna, då är jag lugn, säger han.