Klart: Riksdagen röstar igenom högerbudget

Uppdaterad 2021-11-25 | Publicerad 2021-11-24

Det är ännu inte spikat hur regeringen kommer att se ut.

Klart är dock att budgetförslaget från M, KD och SD har röstats fram av riksdagen.

Omröstningen slutade med 154 ja-röster mot 143 nej-röster.

Strax efter 16.00 på onsdagen röstade ledamöterna i kammaren igenom högerbudgeten.

Högerpartiernas vinnande budget omfattar reformer på 20 miljarder kronor år 2022. Förslaget var finansutskottets huvudalternativ till statsbudget, vilket stod klart på måndagen. För att finansiera detta har M, KD och SD gjort flera ändringar i regeringens budget, som används som bottenplatta.

Som en konsekvens av röstningen så bestämde sig MP för att lämna regeringen, eftersom de vägrar regera på en SD-budget. Det i sin tur ledde till att Magdalena Andersson begärde att entledigas från sitt ämbete. Talmannen godkände hennes förfrågan och nu väntar talmansrundor.

Miljöpartiet: Överraskad att C kan vackla så

Miljöpartiet är chockade över Centerpartiets beslut att släppa igenom högerbudgeten. Annie Lööf ger Jimmie Åkesson ett stort inflytande i svensk politik, anser partiet.

– Man släpper fram en blåbrun budget. Jag är verkligen överraskad att C kan vackla så. Jag trodde att vi hade en ideologisk bas gemensamt att inte öppna upp för högerpopulistiska partier, sa Per Bolund (MP) tidigare i dag.

Delar av regeringen är mycket kritisk till Annie Lööfs besked att släppa fram Magdalena Andersson men samtidigt lägga ner sin röst i budgetomröstningen och därmed släppa fram högeroppositionens budget.

– Sverige kommer att ha en statsbudget som för första gången är framförhandlad av ett högerextremt parti. Att Centerpartiet aktivt ser till att den situationen har uppstått har jag oerhört svårt att förstå. Jag är chockad över beskedet, säger språkrör Märta Stenevi (MP).

Strax innan budgetomröstningen kommenterade Centerpartiets Annie Lööf kritiken.

– Jag tycker att Miljöpartiet ska se sig själva i ansiktet. C följer riksdagens praxis, vi röstar på vårt eget förslag och sen lägger vi ner rösterna. I dag har Centern fått till att vi får en ny regering och att SD inte får inflytande, säger Annie Lööf (C).

De tvingas regera på en högerbudget – om regeringen inte spricker.

M kan kräva ny statsministeromröstning

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström pekar på att en grundlagsutredning slagit fast att ett förändrat regeringsunderlag kräver en förnyad statsministeromröstning.

– Det är ganska logiskt att vi inte kan sitta och rösta fram en statsminister på ett visst partipolitiskt underlag, sedan dagen därpå ändras det genom att ett eller flera partier väljer att utträda ur regeringen. Det säger sig självt att det här är en grundläggande parlamentarisk princip för vår demokrati, säger Tobias Billström.

Han hävdar vidare att ett sådant förlopp kan komma att kräva nya förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Faktum är att Magdalena Andersson kommer förmodligen behöva ha förhandlingar med sitt nya regeringsunderlag. Vilka partier som ska utgöra det vet inte jag, det måste man fråga henne om, men man kan tänka sig att Vänsterpartiet som haft ett och annat att säga till om under de senaste dagarna kommer att ha en del att säga till om då också.

Efter omröstningen kommenterade Moderaternas partiledare situationen. Han var nöjd med utfallet – men slängde även en känga i regeringens riktning.

– Den här regeringen får nu för tredje gången regera med annans budget. Det är svårt för oppositionen att på allvar leda landet från riksdagen. Det är bättre att ha en regering och en politik som hänger ihop. Nästa val kan vi ha en regering som får driva sin egen politik, säger Ulf Kristersson (M).