Larm om omikron: Förökar sig 70 gånger snabbare

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2021-12-16

Den nya varianten tros få smittan att rusa och leda till fler dödsfall än tidigare prognoser.

Nu visar en ny studie att omikron förökar sig 70 gånger snabbare än delta i kroppens luftrör.

– Varianten innebär sannolikt ett rejält hot, säger forskaren Michael Chan Chi-wai till The Guardian.

Den nya labbstudien som genomförts vid universitetet i Hongkong verkar visa det som de flesta experter misstänker:

Varianten omikron är betydligt mer smittsam, men leder till procentuellt färre antal fall av svår sjukdom.

Experimenten där man använt vävnad från bronkerna, luftrör som går mellan luftstrupen och lungorna, kan ge en förklaring till varför smittspridningen av den nya varianten går med en sådan förbluffande snabbhet.

70 gånger snabbare än delta

Studien visar att omikron förökar sig 70 gånger snabbare i bronkvävnad än delta och den ursprungliga varianten av coronaviruset.

– Genom att smitta många fler människor kan ett väldigt smittsamt virus orsaka mer svår sjukdom och död trots att viruset i sig självt kan vara mildare, säger forskaren Michael Chan Chi-wai, som lett studien, till The Guardian.

– Sammantaget med tidigare studier som visar att varianten omikron delvis kan ta sig förbi vaccinen och skydd från tidigare infektion, innebär varianten sannolikt ett rejält hot.

Men man fann också i studien att omikron förökar sig tio gånger långsammare än delta i lungvävnad, vilket kan vara ett tecken på att en större del av fallen är milda.

I experimentet studerade man hur de olika varianterna av coronaviruset förökade sig i vävnadsprover tagna från opererade patienter. Efter 24 timmar hade omikron förökat sig 70 gånger snabbare.

Den snabba ökningen innebär att den smittade lättare sprider varianten vidare, tror forskarna.

Studie visar att coronavarianten omikron replikerar 70 gånger snabbare i bronkialvävnaden än vad de andra varianterna gjort. Bilden till höger visar en cell infekterad med coronaviruspartiklar. Bilden är tagen av NIAID Integrated Research Facility (IRF) i USA, i samband med en stor studie som publicerades tidigare i höst.

Professorn ser god nyhet

Studien är ännu inte faktagranskad och publicerad i en vetenskaplig tidskrift.

Men den norska professorn och immunologen Anne Spurkland vid universitetet i Oslo ser positivt på forskarnas upptäckt.

– Studien pekar på att omikron smittar väldigt lätt, men kanske ger mindre allvarlig sjukdom eftersom den håller sig högre upp i luftvägarna som näsa och hals, säger hon till VG.

– Det kan tyda på att omikron i lägre grad kommer långt ner i lungorna där det kan ge lunginflammation. Det är den goda nyheten som kanske passar ihop med andra signaler från Sydafrika.

I Sydafrika, där varianten först upptäcktes, har läkare och experter uppgett att omikron verkar leda till färre antal svåra fall och sjukhusinläggningar.

– Jag har personligen sett många av patienterna på våra sjukhus i regionen Gauteng och deras symtom är betydligt mildare än det vi upplevde under de tre första topparna, sa Richard Friedland, chef vid koncernen Netcare som driver 49 akutsjukhus i Sydafrika, till Daily Maverick i förra veckan.

Han uppgav att de allra flesta patienterna som sökt vård på sjukhus och vårdcentraler har milda till normala influensaliknande symtom som huvudvärk och ont i halsen.

Grafik: Därför muterar coronaviruset

Inom en månad kommer omikron vara den dominerande varianten i pandemin i Europa, varnar EU-kommissionen.

Flera länder har haft en explosionsartad smitta sedan omikron första gången hittades i Europa i slutet av november.

Tror på hisnande spridning

Storbritannien rapporterade under onsdagen 78 610 nya fall. Det är landets högsta smittotal under pandemin och nu varnar experterna för att de sannolikt kommer öka ännu mer i takt med att omikron etablerar sig.

– Jag är rädd för att vi måste vara realistiska och inse att rekordet kommer slås många gånger de närmaste veckorna, säger Chris Whitty, regeringens främste rådgivare i pandemifrågor, på en presskonferens under onsdagen.

Jenny Harries, som leder den brittiska folkhälsomyndigheten, varnade samtidigt för att den nya varianten är ”det största hotet” sedan inledningen av pandemin och att man ska vänta sig en ”hisnande” ökning i antalet fall.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC uppger i en ny riskanalys att omikrons höga smittsamhet sannolikt kommer leda till fler inläggningar på sjukhus och fler dödsfall i Europa vinter än man tidigare trott.

Nu uppmanar man Europas regeringar att återinföra coronarestriktioner och försöka få sina medborgare att ligga lågt med sociala kontakter utanför familjen i juö- och nyårshelgerna.

– Man bör vara extra försiktig när man reser och när det är kontakter mellan människor från olika åldersgrupper under julen, säger ECDC-direktören Andrea Ammon enligt The Guardian.

På ECDC vågar man inte hoppas på att uppgifterna kring omikrons mer milda symtom ska leda till ett lugnare läge under vintern.

”Även om risken för svår sjukdom av omikron är lika stor eller lägre än delta, kommer den ökade smittsamheten och ökningen av fall snabbt överväga möjliga fördelar av en reducerad allvarlighetsgrad”, skriver man i sin nya analys.

Så här ser den ut, den nya coronavarianten som sprider skräck i världen. Bilden är framtagen av National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Bekräftat antal smittade och döda i världen

Internationella siffror är från Johns Hopkins University, CSSE, och de svenska siffrorna är från Folkhälsomyndigheten. Kartan uppdateras dagligen.