Lisa Holms mördare dödad i fängelse

Publicerad 2022-08-04

Mannen som mördade Lisa Holm har dödats i litauiskt fängelse.

Nerijus Bilevicius blev knivhuggen i halsen av en annan fånge, rapporterar Lrytas.

Bilevicius dömdes i Sverige till livstids fängelse och utlämnades till Litauen 2017 på egen begäran.

Mannen som mördade Lisa Holm, Nerijus Bilevicius, har blivit mördad i litauiskt fängelse, rapporterar litauiska tidningen Lrytas.

Kring klockan 18 onsdagen den 3 augusti utbröt någon form av konflikt på anstalten Marijampolė. Bilevicius blev då knivhuggen i halsen av en annan fånge under en promenad. Den misstänkte medfången var beväpnad med en egengjord kniv. Nerijus Bilevicius dog på väg till sjukhuset.

Ville själv bli utlämnad

Nerijus Bilevicius, 42, dömdes till livstids fängelse 2015 för mordet på 17-åriga Lisa Holm i Blomberg. Flickan försvann den 7 juni 2015 i samband med att hon slutade sitt arbetspass på ett kafé i Blomberg, Kinnekulle. Polisen fattade misstanke om att hon kidnappats och inledde en förundersökning och en stor sökinsats, bland annat med Missing people och tusentals frivilliga. Lisa Holm hittades fem dagar senare död i en arbetsbod några hundra meter från kaféet.

Nerijus Bilevicius åtalades mot sitt nekande och dömdes i både tingsrätten och hovrätten till livstids fängelse. Hans dna hittades bland annat på flickans kläder. Han överklagade till högsta domstolen, som inte gav honom prövningstillstånd.

Nerijus Bilevicius avtjänade sitt straff till en början på Norrtäljeanstalten men utlämnades till Litauen 2017. Han hade då själv begärt att få bli utlämnad till Litauen.

Medfången, Robert Raulyn, misstänks nu för mordet på Nerijus Bilevicius, skriver Lrytas. Han sitter intagen dömd för våldtäkt av barn och dubbelmord på sin mamma och styvpappa 2001. I samband med mordet satte han eld på på huset där de befann sig. Han avtjänar ett livstidsstraff och ska tidigare ha kastat en hink med avföring på vakter på anstalten.

Hamnade i bråk på Norrtäljeanstalten

I februari 2017 rapporterade Aftonbladet uppgifter om att Nerijus Bilevicius hamnat i bråk med en annan intagen vid en kaffemaskin i ett fikarum på anstalten. Han ska då ha attackerats med hett te.

I väntan på utlämningen till Litauen blev han isolerad på Norrtäljeanstalten. Augusti 2017 rapporterade Aftonbladet om uppgifter om att Bilevicius ska ha känt sig hotad. Han ska ha sagt att en annan fånge då fått i uppdrag att misshandla honom och att han ville hålla sig borta från verkstaden och dess verktyg eftersom ”det finns många sjuka människor här som kan göra vad som helst”.

ANNONS