Regeringen backar lite om avräkning av bistånd

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-06-07

Biståndsminister Matilda Ernkrans (S). Arkivbild.

Regeringen backar en bit om avräkningar på biståndet.

Det nya beskedet innebär att Sida behöver dra ner på budgeten med 5,6 miljarder, inte 6,9 miljarder, för avräkningar till mottagande av ukrainska flyktingar.

– Regeringen har tagit beslut om att säkra stora delar av finansieringen för civilsamhällesorganisationer, för mänskliga rättigheter och demokrati och hållbar utveckling, säger biståndsminister Matilda Ernkrans till TT.

I vårändringsbudgeten i april kom beskedet att minst 9,2 miljarder kronor skulle föras över, räknas av, från biståndsbudgeten till att betala för mottagandet av ukrainska flyktingar i Sverige. Bara det humanitära biståndet, enkelt uttryckt katastrofbistånd, skulle fredas från avräkningar.

Det nya beskedet är att 7,9 miljarder räknas av. Enligt regeringen beror ändringen på att det inte har kommit lika många från Ukraina som man först trodde.

Sida: Bättre men inte bra

För Sida innebar beskedet i och med vårändringsbudgeten en order från regeringen om att 6,9 miljarder av en budget på uppemot 28 miljarder inte fick användas. Det bistånd som går genom UD begränsades med 3,2 miljarder.

Genom dagens regeringsbeslut är det i stället 5,6 miljarder som Sida inte får använda.

– Det är fortfarande så att det är 5,6 miljarder lägre jämfört med ingången av det här året, så vi ser fortfarande att det är de fattigaste som kommer att drabbas av de här limitbegränsningarna, säger Marie Ottosson, överdirektör på Sida.

– Men det här beslutet är bättre än det beslut som var tidigare, givet att vi får tillbaka 1,3 miljarder. Men vi fortsätter föra en dialog med regeringen om att vi kan få ytterligare sänkningar av limiterna, fortsätter hon.

Regeringen beslutade även om en utökad bemyndiganderam om 1,9 miljarder, från omkring 39,5 miljarder till 41,5 miljarder kronor – vilket möjliggör för Sida att skjuta upp utbetalningar till nästa år.

– Det är bra. Det betyder att vi inte behöver omförhandla lika många avtal som vi hade behövt göra annars, säger Ottosson.

”Eventuella lättnader”

Regeringen har fått hård kritik från biståndsorganisationer för de stora avräkningarna och flera har konstaterat att Sverige skulle bli det enskilt största mottagarlandet för svenskt bistånd. I samband med den stora miljökonferensen fick regeringen specifikt kritik för att den till exempel tagit 730 miljoner av de pengar som skulle gå till den globala miljöfonden för att ha till ukrainare som flytt från hemlandet.

Matilda Ernkrans säger att regeringen kan komma att lägga tillbaka mer pengar, det vill säga att minska avräkningarna ännu mer.

Hon framhåller att det kommer en ny prognos över flyktingmottagandet från Migrationsverket i juli. Då kan det bli nya besked.

– Jag kan redan nu säga att vi kan återkomma efter det med eventuella lättnader, säger Matilda Ernkrans.

Fortsatt kritik

Biståndsorganisationen Plan International Sverige välkomnar regeringens nya steg, men är samtidigt fortsatt kritisk i ett skriftligt uttalande till TT:

”Med tanke på hur världen just nu ser ut, med hungerkris, klimatkris och pandemi, är det kontraproduktivt att dra in på biståndet, det riskerar att leda till fler och värre kriser och konflikter”, säger generalsekreterare Mariann Eriksson.

Hon får eldunderstöd av Lena Ingelstam, generalsekreterare på Diakonia.

”Sverige ska självklart ta emot människor som flyr från krigets Ukraina. Men biståndet behövs mer än någonsin, och att Sverige nu är unikt i EU om att så storskaligt ta pengar som är tänkta för att bekämpa fattigdom och förtryck för att använda till flyktingmottagande på hemmaplan är helt galet”, säger hon i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln