Landet kräver vaccin – för att få gå till jobbet

Uppdaterad 2021-08-17 | Publicerad 2021-08-16

Önationen Fiji är ett av de mest coronadrabbade länderna i världen, enligt WHO.

Nu måste alla invånare vaccinera sig för att behålla jobbet.

Den 28 juli var 20,5 procent av Fijis vuxna befolkning vaccinerad, en siffra som måste stiga till 80 procent innan man kan överväga att öppna upp.

Fler än 200 personer har dött med covid-19 på Fiji, sedan det nuvarande utbrottets start i april i år. Bland dödsoffren finns tre gravida kvinnor och en 15-åring.

I förhållande till landets knappt 900 000 invånare är smittspridningen på Fiji i dagsläget bland de högsta i världen, enligt WHO, skriver Al Jazeera.

En rad logistiska utmaningar är vardag för nationen, som omges av Stilla Havet, och sjukhusen på Fiji saknar ofta resurser. Men när allt fler blivit sjuka och avlidit med covid-19 har situationen blivit omöjligt tuff.

Fler än 4 000 covidpatienter har skickats hem från sjukhusen på Fijis största ö, Viti Levu, under det nuvarande utbrottet. Det har saknats resurser för att hjälpa dem.

– Det är fruktansvärt att se scenerna på sjukhuset, säger Maryann Lockington, som bor i huvudstaden Suva, till Al Jazeera.

Sjukhusen saknar resurser

När Maryann Lockingtons mamma blev medvetslös efter att hon insjuknat med covid-19 fanns ingen ambulans att tillgå. Samtidigt var det närmsta sjukhuset fullt, de kunde inte ta emot henne.

– Det finns inga ord för hur illa det är just nu, särskilt när du har någon du älskar som är drabbad, säger Maryann Lockington.

Hennes mamma dog på torsdagen.

I en intervju med ABC radio sa en läkare som vill vara anonym att de flesta sjukhus är svårt underbemannade – och därmed så pass illa rustade att personalen fruktar för sina liv.

Det nuvarande utbrottet har skakat om den populära turistdestinationen, som i princip undsluppit covid-19 under nästan ett år – Fiji stängde sina gränser tidigt. Men sedan deltavarianten kom till landet sent i april har läget varit ett annat.

”Ingen spruta, inget jobb”

Strikt lockdown beräknas innebära för stora risker för en redan sårbar ekonomi, och regeringen vill satsa på vaccinering. I juli gick man därför ut med en ny policy: ”ingen spruta, inget jobb”.

Vaccinering blev obligatoriskt för anställda inom den offentliga såväl som den privata sektorn 1 augusti.

Initiativet har varit kontroversiellt. Flera oppositionspolitiker har kallat beslutet ”diktatoriskt” och ”ett intrång på människors rätt att välja”. Invånare som inte vill vaccinera sig har kallat regeln ”inhuman”.

Men enligt Rachel Devi, som leder Fijis arbete med vaccinering mot covid-19, måste fler invånare över 60 år välja att vaccinera sig – eftersom de som dött på Fiji hittills har varit de ovaccinerade eller de som fått en dos vaccin.

Den 28 juli var 20,5 procent av Fijis vuxna befolkning vaccinerad, en siffra som måste stiga till 80 procent innan man kan överväga att öppna gränser, gym eller nattklubbar, enligt regeringen.

Följ ämnen i artikeln