Afghanistan: Många döda i dubbla sprängdåd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Afghanistans president Ashraf Ghani under ett tal förra veckan. Arkivbild.

Minst 48 människor har dödats i två olika explosioner i Afghanistan. Den ena av dem gick av vid ett kampanjmöte med presidenten – med en dryg vecka kvar till val.

Talibanerna tar på sig ansvaret för dåden.

Den första attacken skakade ett valmöte med president Ashraf Ghani i staden Charikar, norr om huvudstaden Kabul. Minst 26 människor dödades och 42 skadades i explosionen.

– Kvinnor och barn finns bland dem och de flesta av offren verkar vara civila. Ambulanspersonalen arbetar fortfarande, och antalet döda kan stiga, säger sjukhuschefen Abdul Qasim Sangin.

Gärningspersonen, en självmordsbombare, anlände på en motorcykel och utlöste sprängladdningen vid en kontrollstation vid ingången till mötet. Presidenten är oskadd, enligt uppgifter från hans medarbetare.

Talibanerna: Vi varnade

I de centrala delarna av Kabul detonerade sedan en annan självmordsbombare en sprängladdning i ett folktätt område. Minst 22 människor dödades och 38 skadades. De flesta var civila och många kvinnor eller barn.

Talibanrörelsen har tagit på sig ansvaret för bägge attackerna och uppger att tiotals människor dödades. Enligt gruppens talesperson riktades självmordsattackerna mot afghanska säkerhetsstyrkor.

I ett meddelande hävdar rörelsen att den "varnat" folk på förhand.

"Delta inte i marionettregeringens valmöten, för alla sådana samlingar är militära mål för oss. Om någon skadas trots denna varning har de bara sig själva att skylla", lyder meddelandet.

Hård säkerhet

Afghanistan ska hålla presidentval om elva dagar, den 28 september.

Talibanerna har hotat med att trappa upp striderna med afghanska och utländska styrkor för att försöka få människor att avstå från att rösta. Säkerheten vid valrelaterade evenemang har förstärkts avsevärt.

"Talibanerna försökte krossa vår enighet genom att göra oskyldiga civila till måltavlor", skriver president Ashraf Ghani på Twitter efter sprängdåden.

"De tar skamlöst på sig ansvaret samtidigt som de försöker förklä terrorhandlingar till fredsinsatser."

Stopp i USA-samtal

Ghani hoppas att han och hans regering ska få ett stärkt mandat i det kommande valet.

I förra veckan stod det klart att samtalen mellan USA och talibanerna, som Ghanis regering inte varit en del av, inte får en fortsättning. Samtalen syftade till att nå en överenskommelse om tillbakadragande av amerikanska trupper mot en försäkran från talibanerna att inte låta terrororganisationer få fäste i Afghanistan. Om parterna skulle ha nått ett avtal väntades presidentvalet bli inställt.

Under augusti månad dödades totalt 2 307 personer i Afghanistan – i snitt 74 om dagen, enligt en genomgång av brittiska BBC.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN