Privata bilder på Instagram kan spridas – utan din vetskap

Av: Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Privata bilder och videoklipp är inte så privata som du tror. Det menar i alla fall Buzzfeeds analytiker som hittat en säkerhetsläcka hos Instagram och Facebook.

Bilder som du laddar upp på ditt privata konto kan både delas, sparas och laddas ner från den vanliga webbläsaren. Det innebär att personer som inte är vän eller följer dig ändå kan få tillgång till material du delat på sociala medie-jättarna.

Allt som behövs är lite kunskap om hur html-kodning och webbläsaren fungerar, rapporterar tidningen Buzzfeed.

Kan ladda ner och spara stories

Det som sker i praktiken är att användare kan ta ut källkoden från bilder och klipp som har laddads upp på plattformarna. Genom att ta fram källkoden kan man få en url-länk.

Länken är öppen och tillgänglig för alla användare på nätet – även personer som inte är inloggade på Instagram och som inte heller följer den privata användaren vars material länken visar.

Och det är inte bara videoklipp och bilder som kan spridas på nätet utan vår vetskap – utan även stories.

På Instagram och Facebook lever stories enbart under ett dygn. Men enligt Buzzfeeds analytiker som testat att ta från källkoden och en öppen url-adress från privata stories så kan de se dem i flera dagar efter att de har postats.

Omöjligt att spåra

Trots sociala medie-jättarnas sekretess- och integritetspolicy så finns det risk för att privat material sprids och laddas ner på nätet. Instagram kan spåra ditt material så länge det finns på deras plattform, men inte om någon kollar, sparar eller sprider det genom en öppen url-adress.

Det gör det näst intill omöjligt att veta var privat material tar vägen och hur det kan komma att användas.

Dessutom kan detta leda till problem med upphovsrättsliga frågor. Om bilder och klipp kan laddas ner som råmaterial från Instagram och Facebook, så är det svårt att veta vem det är som är dess rätta ägare.

Publicerad:

LÄS VIDARE