Motstridiga turkiska uppgifter om EU-gräns

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-02-28

Migranter vandrar mot den grekiska gränsen i hopp om att beskedet om öppna gränser ska visa sig stämma.

Uppgifter om att Turkiet ska öppna gränserna mot EU har fått hundratals migranter att röra sig mot gränsen till Grekland.

Men från Ankara kommer motstridiga bud.

Det var på torsdagen som en hög turkisk befattningshavare anonymt uppgav att Turkiet kommer att "öppna portarna" och inte längre stoppa syriska flyktingar och migranter från att nå EU land- eller sjövägen. Dagen därpå meddelar en företrädare för regeringen i Ankara att "vissa" migranter ska tillåtas ta sig vidare till EU och att migranterna nu även är Europas och världens "problem".

Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell har dock Turkiets utrikesminister försäkrat att avtalet om att hindra migranter från att ta sig till EU-länder ska följas. Turkiet har lovat att hindra flyktingar och migranter från att ta sig till Europa i utbyte mot miljardbistånd.

Hundratals migranter har tagit sig till den nordvästliga provinsen Edirne, vid landgränsen till Grekland. Bilder från provinsen visar migranter som vandrar längs motorvägar och över fält i hopp om att gränserna ska öppnas.

Förstärkt bevakning

Grekland svarade under fredagen med att förstärka gränsbevakningen.

– Grekland har stärkt skyddet av sina land- och havsgränser så mycket som möjligt, säger en regeringskälla.

Bulgarien uppger att landet har beredskap för att vid behov skicka 1 000 soldater till gränsen.

– Vi har uppgifter om stora folksamlingar. Vi skärper gränskontrollen maximalt, säger premiärminister Boyko Borissov.

Gränsbeskeden från Turkiet, om än motstridiga, tros ha koppling upptrappningen i regionen Idlib i nordvästra Syrien, där minst 33 turkiska soldater dödades under torsdagen. Striderna väntas leda till en ny stor flyktingström till Turkiet, där över 3,6 miljoner syriska flyktingar redan befinner sig.

– Jag vill påpeka att det inte har kommit något officiellt besked från den turkiska sidan om några förändringar, kommenterade EU-kommissionens utrikespolitiske talesperson Peter Stano på fredagen, och tillade:

– Vi förväntar oss att Turkiet upprätthåller sin del av avtalet.

"Inte ett tomt hot"

President Recep Tayyip Erdogan har vid upprepade tillfällen hotat att åter öppna gränsen mot EU för migranter. Så har hittills inte skett, men Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, anser att den senaste varningen väger tyngre än tidigare påståenden.

– Det är inte ett tomt hot. Turkiet har länge hotat med detta, men det här kom efter en dag när landet led svåra militära förluster. Jag tror att man är hårt pressad. Det här är ett desperat försök att fästa EU:s och världens uppmärksamhet på situationen i Idlib, säger han till TT.