Köp av hyreskontrakt kan ge fängelse

TT

Publicerad 2019-04-04

Köp av hyreskontrakt ska nu straffas. Arkivbild.

Regeringen föreslår en kriminalisering av köp av hyreskontrakt – en handling som föreslås ge upp till fyra års fängelse.

Fram tills nu har det endast varit förbjudet att sälja hyreskontrakt.

– Det är inte sällan kopplat till kriminella nätverk, som ägnar sig åt annan typ av kriminalitet också, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radio.

I lagrådsremissen som överlämnades i augusti i fjol skriver regeringen att åtgärderna vidtas i syfte att skapa en effektivare hyresmarknad. Men Lagrådet är inte övertygat om att ett förbud mot köp av kontrakt är effektivt.

– Där gör vi nog helt enkelt olika bedömningar. Jag tror att det kommer att ha en stor förebyggande effekt om de som håller på med det här får klart för sig att man faktiskt kan dömas till ansvar, säger Morgan Johansson.

"Plåster på såren"

Hyresgästföreningen ställer sig generellt bakom förslaget.

– Man kan anta att ett sådant här förslag inte kommer att leda till att enormt många människor hamnar bakom galler eller får betala böter eller förlorar sina kontrakt, men det är uttryck för en signalpolitik som ändå visar att man tar det här på allvar, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, till TT.

Samtidigt beskriver han förslaget som "ett plåster på såren" och säger att det större problemet är en skriande bostadsbrist:

– Man måste komma ihåg att bakgrunden till situationen med en svartmarknad antagligen är att ingen bostadspolitik bedrivits i Sverige på ett antal decennier. Det behöver byggas bostäder som folk har råd att köpa på ställen där de kan bo för att kunna sköta sina jobb.

Inskränkt bytesrätt

Förslaget innebär även hårdare straff för försäljning av hyreskontrakt, kriminalisering av överhyra och inskränkning av bytesrätten – allt för att komma åt den organiserade brottslighet som skor sig på verksamheten.

Propositionen som regeringen klubbade på torsdagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 oktober i år.