Splittrade britter i oönskat val

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Wiktor Nummelin/TT
Brexitpartiets ledare Nigel Farage älskas av många britter – men är samtidigt djupt ogillad av andra. Och satirtidningarna, som exempelvis Private Eye, älskar att driva med honom.

Totalfiasko hotar för Konservativa partiet när Storbritannien i dag håller sitt EU-val – trots löftena om att lämna unionen redan i mars.

Även Labour lär få det tufft när de etablerade partierna straffas för sin oförmåga att enas om brexit.

LÄS VIDARE

I nordöstra England blåser det snålt från Nordsjön, där vikingarna en gång gjorde sina första härjningar redan i slutet av 700-talet.

Nu är det i stället det nystartade och ilskna Brexitpartiet som härjar med de etablerade partierna. Ärkebrexitören Nigel Farage fick visserligen en milkshake kastad över sig när han kampanjade i huvudorten Newcastle i måndags. Ändå väntas han och hans Brexitparti bli dagens stora segrare, både här och i Storbritannien som helhet.

Opinionsmätningar har gett Farage ända upp till 37 procents stöd i dagens EU-val – mot futtiga 7 för Konservativa partiet och bara 13 för Labour.

Farage och Cable

Farage hoppas att valresultatet definitivt ska få landets politiker att förstå att väljarna vill lämna EU.

– Om vi vinner stort på torsdag kommer vi att döda alla möjligheter för (det brittiska) parlamentet att tvinga på oss en andra folkomröstning, sade partiledaren på sitt sista valmöte i förrgår.

Men samtidigt vädrar även landets EU-anhängare morgonluft. I Skottland hoppas nationalistpartiet SNP på en storseger och nationellt ligger Liberaldemokraterna tvåa i opinionsmätningarna.

"Vårt budskap är enkelt och lätt: rösta för Liberaldemokraterna för att stoppa brexit", skriver partiledaren Vince Cable på Twitter.

May lämnar?

Bakom allt ligger premiärminister Theresa Mays misslyckande med att få underhuset att godkänna det utträdesavtal som hon förhandlat fram med EU. Sakta men säkert har hennes ställning blivit allt svagare, med stor splittring inom partiet och otaliga regeringsavhopp som följd – senast i går, då majoritetsledaren Andrea Leadsom valde att hoppa av.

"Jag stannade i regeringen för att forma och kämpa för brexit. Men jag tror inte längre att vårt agerande kommer att leverera på resultatet i folkomröstningen", skrev Leadsom i sitt avskedsbrev.

På flera håll spekuleras nu i att May kan komma att avgå redan inom några dagar.

Vallokalerna är öppna mellan klockan 8 och 23, svensk tid. Några resultat kommer dock inte att redovisas förrän på söndag, då alla EU-länder har gjort sitt.

Publicerad: