Wallin/Virtanen-fallet: Vad är grovt förtal?

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vad säger lagen? Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Vad säger lagen? Arkivbild.

NYHETER

I dag inleds rättegången mot debattören Cissi Wallin, som har åtalats för grovt förtal sedan hon på sitt Instagramkonto pekade ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman.

Men vad är egentligen förtal? Här reder vi ut vad som gäller med hjälp av juristen Ängla Eklund.

Vad är förtal?

– Förtal är när man sprider en uppgift om en person på ett sådant sätt så att andras uppfattning om personen kan bli sämre efter att de har fått den här informationen. Det ska utgöra en uppgift som antingen rör sig om att man hänger ut personen som klandervärd, eller som brottslig. Man behöver inte visa att det är så, men typiskt sett ska det i samhället eller i den grupp där uppgiften sprids resultera i en försämrad uppfattning av den personen, detta kallas missaktning, säger Ängla Eklund, jurist och expert på it-frågor.

Kan man bli åtalad för förtal om man polisanmäler någon?

– Absolut inte. Jag brukar säga att man alltid äger rätten till sin egen sanning och till sin egen berättelse. Det man inte äger rätten till är att berätta den för eller sprida den till vem som helst eller hur många som helst. Men man har alltid rätt att prata om det med sina vänner, sin familj och göra en polisanmälan. Gränsen går någonstans när man börjar sprida det i ett annat syfte, för att på egen väg till exempel få upprättelse eller berättar för en stor krets personer.

Är det okej att sprida uppgifter om personen är dömd för anklagelserna?

– Nej, även sanna uppgifter kan utgöra förtal. Så utgångspunkten är nej, men det är ju en bedömningsfråga som skulle landa på försvarligheten igen. Vi har sett flera fall tidigare där man har dömts för spridandet av just domar.

En del kvinnor som publikt har berättat om övergrepp inom ramen för metoo-rörelsen har sedan anklagats för förtal, och vissa tolkar det här som ett straff. Ligger det något i detta?

– Jag sympatiserar med att känslan blir så. Men lagstiftning ser inte ut så. Det kan finnas all anledning att personer känner att det finns skäl att rikta kritik mot rättsväsendets hantering av sexualmål. Men det är någonstans frånskilt förtalsbestämmelsen, för den syftar inte till att tysta folk från att berätta sina sanningar. Den är ägnad att stoppa spridandet av information som kan vara väldigt kränkande för enskilda personer.

– Förtal slår ju också mot andra typer av handlingar. I flera fall har den använts för att stoppa människor att sprida sexuell information om kvinnor eller tackla frågan om hämndporr.

Hur ser du på att Wallins våldtäktsanmälan lades ned medan förtalsanmälan ledde till åtal?

– Det är två helt olika juridiska bestämmelser som är utformade på helt olika sätt. Jag förstår om det känns olyckligt när så är fallet, men vi måste förhålla oss till den konstruktion som respektive lag har och att det kan ibland slå på det här sättet. Dessutom är bevislägena är helt olika. Men det är alltid nyttigt att granska om rådande rättsregler är tillräckligt anpassade efter hur samhället ser ut i dag.

Publicerad:

LÄS VIDARE